PROCÉS SOBIRANISTA

La CEOE recolza "totes les accions" per complir la llei davant el referèndum "il·legal"

La Pimec reclama un "referèndum acordat" amb el Govern central

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

La junta directiva de la CEOE ha mostrat el seu suport, a la reunió que ha celebrat avui, a "totes les accions" que es considerin necessàries portar a terme amb l'objectiu de fer complir la legalitat vigent davant el que qualifica de "referèndum il·legal" convocat a Catalunya l'1 d'octubre.

En un comunicat, la patronal ha expressat la seva preocupació per l'impacte que aquest procés pot tenir en la confiança del món empresarial i inversor a Catalunya i també en la resta d'Espanya, i ha reiterat que els empresaris espanyols sempre estan "amb la legalitat i pel compliment estricte de les lleis i la Constitució espanyola".

També ha defensat la legislació internacional, especialment de la Unió Europea, al considerar que les lleis nacionals i europees "són les millors garanties de la seguretat jurídica imprescindible per a la competitivitat" de les empreses espanyoles.

Per tot això, l'organització presidida per Juan Rosell assegura que hi ha un "problema polític de gran envergadura", que s'ha d'afrontar amb la "màxima urgència possible i sentit constructiu" perquè no afecti la convivència social i la prosperitat econòmica. "La no resolució afectaria negativament tots els àmbits", ha advertit.

Posició de la Pimec

La patronal catalana Pimec, que presideix Josep González, també s'ha referit a la consulta convocada pel Govern mitjançant un comunicat en què defensa la conveniència d'un "referèndum acordat" amb el Govern central i també "complir amb la legalitat". Al mateix temps fa una crida a les pimes a afrontar possibles discrepàncies amb els seus treballadors per aquesta qüestió des de l'"entesa i la concòrdia".

En un comunicat del seu comitè executiu amb motiu de la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre, que el Tribunal Constitucional ha suspès, la Pimec no es pronuncia directament sobre el referèndum, però fa una sèrie de consideracions a propòsit d'aquesta cita i apel·la al diàleg entre els governants.

"A la Pimec sempre hem defensat el dret a decidir, que hauria de ser exercit mitjançant un referèndum acordat amb el Govern central, en un entorn de seguretat i certesa jurídiques, necessari per a les nostres empreses", argumenta la Pimec.

"No obstant, constatem que la situació actual és conseqüència d'un progressiu deteriorament de les relacions entre Catalunya i Espanya, que denunciem des de fa anys, i que els governants i representants polítics haurien d'haver previst i solucionat. En canvi, desgraciadament només hem assistit a un pols continu que no ha generat cap dinàmica de solució", afegeix el comitè executiu de la Pimec.

Notícies relacionades

En aquesta línia, la patronal Pimec apunta que "una àmplia majoria dels catalans han expressat la seva voluntat d'exercir el seu dret al vot i aproximadament la meitat ho vol fer a favor de la independència, quan fa pocs anys aquesta qüestió no es plantejava d'aquesta forma tan àmplia".

"El comitè executiu de la Pimec, des del màxim respecte a totes les posicions individuals, entén que l'esperit de diàleg i de bona entesa ha de marcar definitivament l'agenda i presidir les actuacions dels governants, representants polítics, institucions i ciutadans", subratlla.