debat sobiranista

Alcaldes del PSC, en el punt de mira pel referèndum

Els regidors socialistes tracten de fer equilibris enfront de les pressions de cara a l'1-O

jrico34031698 terrassa 25 05 2016 entrevista al alcalde jordi ballart foto170118120708

jrico34031698 terrassa 25 05 2016 entrevista al alcalde jordi ballart foto170118120708 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tots els ulls miren als alcaldes de cara al referèndum. I no solament des de la fiscalia. Abans de l’estiu la majoria de partits mantenien postures maximalistes. El PSC i el PSOE amenaçaven amb sancions els regidors que col·laboressin amb l’1-O.

El PDECat, amb trencar les aliances amb els socialistes si no se cedien locals. Al final, gairebé tots aposten pel pragmatisme, permetent que cada agrupació municipal gestioni la situació a la seva manera. 

El PSC compta amb 122 alcaldes i forma part de l’equip de govern en 70 municipis més. D’aquestes 192 poblacions, on viuen gairebé cinc milions de catalans, 51 estan adherides a l’Associació de Municipis per la Independència. Des de la seu del carrer de Nicaragua la consigna és no firmar ni un sol paper que pugui incriminar cap alcalde o funcionari. Més enllà d’això hi ha bastanta comprensió amb les circumstàncies de cada municipi.

Ho va expressar el mateix Pedro Sánchez dimarts al Fòrum Primera Plan@ d’EL PERIÓDICO al ser preguntat sobre si trencarien l’aliança a Barcelona amb Ada Colau si l’alcaldessa facilitava el referèndum. «La meva opinió és que quan el PSC entra en un govern, s’hi incorpora amb totes les conseqüències. I aquests compromisos han de ser fins al final de la legislatura». Una postura ben allunyada de la que defensava abans de l’estiu, quan amenaçava amb sancions els socialistes que col·laboressin amb l’1-O.

Notícies relacionades

Més de 350 alcaldes i regidors van subscriure dimarts un manifest en què van reivindicar «el dret a la plena llibertat d’expressió, sense cap tipus d’intimidació, discriminació o amenaces». Els regidors socialistes van acusar d’aquest clima intimidatori JxSí i la CUP i també d’«ocultar les seves debilitats polítiques i organitzatives traspassant als ajuntaments gran part dels preparatius de l’1-O i culpabilitzar hipòcritament els ajuntaments que han decidit complir la llei». A l’hora de la veritat, cada alcalde intenta lidiar a la seva manera amb la situació, malgrat que alguns dels que més han aguantat pressions i en ocasions fins i tot insults lamenten que uns altres hagin buscat ràpidament la via pactada amb els independentistes. 

«Cap dels nostres alcaldes cometrà un delicte ni estarà fora de la llei», va reiterar ahir Miquel Iceta. En un ple celebrat abans de l’estiu, l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, ja va assenyalar que es podria votar on sempre, però no ha firmat cap decret. Blanes, Granollers i Terrassa han buscat fórmules semblants.