Puigdemont suggereix que els Mossos no retiraran les urnes encara que se'ls hi ordeni

Assegura que no acatarà una eventual inhabilitació per part del Constitucional

Confia en un acord amb l'Ajuntament de Barcelona perquè es pugui votar a la capital

zentauroepp40070591 el president de la generalitat  carles puigdemont  durant l 170912091154

zentauroepp40070591 el president de la generalitat carles puigdemont durant l 170912091154 / Pere Francesch

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / BARCELONA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat a entendre que els Mossos no retiraran les urnes del referèndum encara que la justícia espanyola els hi ordeni. Els Mossos "tenen com a funció principal garantir la seguretat de la gent, el 9-N garantiran la seguretat de la gent, la policia no ha de fer política", ha afirmat. I preguntat sobre què faran els Mossos si se'ls ordena retirar urnes, ha afirmat que hi haurà "6.000 urnes pel territori, entre escollir retirar urnes o vetllar per la seguretat, crec que la policia, com tothom, té prioritats en la vida; retirar una urna no és perseguir un delicte, organitzar el referèndum no és un delicte".

"Una urna no és material delictiu, una papereta no és material delictiu, un polític que organitza el referèndum no és un delicte", ha afegit Puigdemont en una entrevista a Rac-1.

Contra la Inhabilitació

El president ha deixat clar que no deixarà el càrrec si és inhabilitat per l'Estat. "Evidentment que no, defensaré l'Estatut", ha afirmat, i ha recordat que el text estatutari fixa una sèrie de situacions en què el president ha de deixar el càrrec, i s'hi ha acollit. "Qui m'ha nomenat és el Parlament, qui em pot cessar és una moció de censura o la pèrdua d'una qüestió de confiança, aquestes són les vies de la llei, les garanties de la llei", ha afirmat.

Barcelona votarà

Puigdemont ha confiat en un acord amb l'Ajuntament de Barcelona per aconseguir que es posin punts de votació a la capital catalana per a l'1 d'octubre. Es tracta, ha afirmat, de "buscar la manera perquè els ciutadans que volen expressar la seva opinió ho puguin fer, buscarem la manera de fer-ho, la trobarem, no crec que hi estiguem gaire lluny". En tot cas, ha assegurat que si el consistori no cedeix locals, els ciutadans "tindran alternatives clares homologables per exercir el seu dret a vot". "Estic absolutament convençut que els barcelonins i les barcelonines votaran, voldran votar, i si a més, seguint amb el que diu l'alcaldessa, tenen ganes de participar-hi, segur que serà així".

No parla amb Rajoy des del gener

Notícies relacionades

El president ha explicat que no parla de política amb Rajoy des del mes de gener passat i s'ha tornat a mostrar disposat a negociar amb el Govern del PP les condicions del referèndum. "Estem d'acord a negociar les condicions del referèndum: si ha de ser el 2017 o en una altra data, què se sotmetrà a votació, amb quines majories considerar-lo vàlid... El problema és quan et diuen 'no en vull parlar", ha explicat.

Continuar malgrat el TC

Preguntat sobre què farà el Govern si el Tribunal Constitucional suspèn aquest dimarts la llei de transitorietat, Puigdemont ha manifestat -com al llarg de tota l'entrevista- que es mantindran els plans per al referèndum. "Tenim un referèndum en 19 dies, la gent té ganes de prendre decisions, per tant tirarem endavant". "Hi haurà urnes a tots els col·legis el dia 1", ha assegurat en un altre moment de l'entrevista, preguntat per l'existència de les urnes.