La Generalitat no aclareix si els Mossos acataran l'ordre de la fiscalia de retirar urnes

Turull replica que la policia té com a prioritat la lluita contra el gihadisme

El Govern català rep les notificacions de la querella i de la suspensió de la llei del referèndum

39348326 601

39348326 601

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha eludit explícitament confirmar que els Mossos d'Esquadra acataran l'ordre de la fiscalia de requisar urnes i material de la convocatòria del referèndum de l'1-O. Turull ha garantit que la Generalitat garantirà que hi hagi urnes als municipis que es neguen a col·laborar amb la iniciativa del Govern, inclosa Barcelona.

Després de la reunió del Consell Executiu, Turull ha evitat de forma clara, en diverses respostes, confirmar que es complirà per part dels Mossos l'ordre de la fiscalia de retirar urnes i material de la consulta. "Li puc assegurar que la prioritat absoluta del Govern i la seva policia és la lluita contra el terrorisme en una alerta de 4 sobre 5. Aquesta és la prioritat a l'hora de mobilitzar efectius que té no només Catalunya, sinó el conjunt d'Europa; algú hauria de fer una reflexió en aquest sentit, la confiança en les decisions que prengui el major Trapero és total i absoluta", ha afirmat. "És molt més efectiu i útil que dediquem tants efectius com puguem a la lluita contra el terrorisme i la prevenció d'atemptats", s'ha limitat a afegir.

A Barcelona s'hi podrà votar

Per una altra banda, el conseller ha assegurat que a Barcelona i altres municipis que no han garantit col·legis electorals per al referèndum s'hi podrà votar perquè el Govern buscarà locals alternatius. En tot cas, ha reclamat al consistori de la capital catalana que si vol garanties es dediqui a poder facilitar aquestes garanties. "Hi ha una allau d'ajuntaments que han acreditat la seva col·laboració, altres ens han demanat més temps o trobar una fórmula per col·laborar", ha afirmat.

"Ens agradaria arribar a un acord amb l'Ajuntament de Barcelona: ells demanen garanties, una de les garanties exigibles és que la gent pugui votar on està acostumat a votar, en això l'ajuntament pot ajudar". També ha apuntat que hi haurà locals de la Generalitat i altres de privats. "Els que depenen de l'ajuntament ens agradaria que col·laborés, però si no els deixen, el Govern trobarà una solució a prop, amb locals que fins ara no s'han usat per votar".

El DOGC no publica la resolució del TC

Notícies relacionades

"No l'hi sé dir", ha afirmat Turull respecte al fet que la resolució del Tribunal Constitucional (TC) suspenent la llei del referèndum i el decret de convocatòria no estigui publicada al DOGC ('Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya'). "Arriben molts anuncis al DOGC i del minut i resultat no el puc informar", s'ha limitat a afegir.

Notificació del TSJC

Per una altra banda, el portaveu ha confirmat que funcionaris del TSJC han notificat al president i al titular de Presidència l'admissió a tràmit per part de l'alt tribunal de la querella de la fiscalia per l'1-O. També se'ls ha notificat per part de la fiscalia la suspensió de la llei del referèndum. I tot i la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre la llei de transitorietat jurídica, Turull ha assegurat que la norma entrarà en vigor si guanya el 'sí' en el referèndum de l'1 d'octubre.