DAVANT EL REFERÈNDUM DE L'1-O

El PNB sembra dubtes sobre el seu suport als Pressupostos per la resposta de Rajoy a Catalunya

Atutxa lamenta que el PSOE s'hagi posicionat al costat de Rajoy per "'La España, una, grande y libre'"

 

  / EFE / LUIS TEJIDO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP / Madrid

La presidenta del BBB, Bizkai Buru Batzar, del PNB, Itxaso Atutxa, ha assegurat aquest dilluns que la formació 'jeltzale' haurà de prendre "decisions polítiques" en el cas que el Govern central materialitzi a Catalunya una "resposta contundent" davant el referèndum de l'1-O i que, per exemple, sorgiria "una gran dificultat" perquè el PNB recolzés el projecte de pressupostos de l'Executiu central per al 2018.

Atutxa s'ha referit d'aquesta manera, en una entrevista a ETB 1, a les declaracions efectuades aquest diumenge per Maroto, en què va assegurar que el procés independentista a Catalunya "tindrà una resposta contundent per part de l'Estat de Dret i del Govern d'Espanya".

Així, la dirigent nacionalista ha afirmat que les paraules de l'exalcalde de Vitòria van ser "molt dures" i que "alguns portaveus del PP segueixen aquest camí i, al Govern, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, també ha agafat aquest paper, com fent de 'poli bo i poli dolent', ja que Rajoy, una vegada i una altra, sobretot en privat, encara que crec que també ho ha fet en públic, diu que no són partidaris de mesures de força".

En aquest sentit, ha destacat que el PNB té "dues classes de relació" amb el PP, una com a partit i l'altra com a govern. Així, ha manifestat que, pel que fa a la relació entre governs, "haurà de continuar, com amb tots els governs, i perquè tenen relació en el treball diari".

"Però crec que al partit li arriba una situació molt greu si passa això -ha afegit, en referència a una resposta contundent del Govern del PP-, tot i que crec, o almenys vull creure, que no passarà. Però si passa, nosaltres haurem de prendre decisions polítiques. Ja vam prendre la decisió d'asseure'ns a parlar amb ells i donar el nostre vot favorable per aprovar els pressupostos. Potser per als d'ara sorgiria una gran dificultat en aquest sentit, perquè hauríem de mostrar una postura ferma per defensar el que és nostre i per defensar les vies democràtiques".

D'aquesta manera, ha tornat a reclamar "solucions polítiques per als problemes polítics", i ha denunciat les actuacions de la Guàrdia Civil d'aquest cap de setmana en una impremta de Tarragona i al setmanari "El Vallenc"Guàrdia CivilTarragona per buscar paperetes i guies impreses i llistes per a les Meses Electorals del referèndum de l'1-O. "Que vingui a casa meva perquè jo també tinc una impressora i jo també n'imprimiré", ha dit.

Sobre la postura del PSOE

D'altra banda, Itxaso Atutxa ha manifestat que el PSOE "ha sortit de la zona de confort" i s'ha posicionat "a favor de la unitat d'Espanya amb Rajoy". A més, ha criticat que, mentre socialistes i populars no aconsegueixen arribar a acords d'estat per a temes econòmics o socials, sí que ho fan "al voltant de la unitat d'Espanya".

En aquest sentit, ha afirmat que la postura del PSOE el posa "alerta", ja que, segons ha dit, "veus que l'esquerra existent a Espanya no és favorable a això". "No dic que actuï en favor de la independència, però sí almenys en favor del dret a decidir, perquè és democràtic i admissible des del seu punt de vista. Però davant això tenim ''la España, una, grande y libre'", ha lamentat.

Notícies relacionades

A més, la dirigent 'jeltzale' ha assenyalat que "sempre és necessari obrir espais per al diàleg" i que el PNB "sempre hi estarà disposat", en referència a la proposta del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, d'obrir una comissió sobre la plurinacionalitat al CongrésPedro Sánchez, encara que ha assegurat que aquesta proposta es tracta d'"una via per fer propaganda política".

"Si s'obre aquesta comissió per debatre sobre l'estructura politicoinstitucional de l'Estat, benvinguda sigui. Fa anys que era necessària. Abans només ho dèiem els partits nacionalistes, i ara també s'han adonat a Espanya que tenen aquest problema, no només com integrar o quina sortida donar als que som nació, sinó que la seva estructura no avança", ha assegurat.