EL ROL DELS AJUNTAMENTS

'Pressing' total als alcaldes pel referèndum unilateral

Rajoy i Sánchez defensen els regidors contraris a l'1-O després de cridar Puigdemont a demanar-los explicacions

El president reclama una Diada que "desbordi" i el líder del PP afirma que "Europa no hi dona crèdit"

rajoy-puigdemont-sanchez

rajoy-puigdemont-sanchez

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve / Barcelona

Després d'acaparar el Parlament tot el protagonisme durant dos dies i mitja nit, els focus apunten ara al paper que jugaran els ajuntaments en l'organització del referèndum unilateral. Els alcaldes es veuen sotmesos a una pressió en tota la pista. Per un costat, tant el Govern central com el Tribunal Constitucional (TC) els han deixat ben clar en diverses comunicacions que cometran una il·legalitat si col·laboren amb l'1-O. Per l'altre, l'Executiu de JxSí els va enviar una carta en què els donava 48 hores de termini per confirmar si estan disposats a cedir espais municipals. Amb un afegit: el president Carles Puigdemont els va llançar l'afició veïnal a sobre a l'animar la gent a demanar explicacions a tots aquells regidors que no donen suport al referèndum. Un 'pressing total' que s'ha trobat amb la ràpida repulsa del president Mariano Rajoy i del líder socialista, Pedro Sánchez.

Al llarg del divendres, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) va anar ampliant la llista d'alcaldes que s'havien compromès amb el referèndum fins a superar els 650 d'un total de 948.  Els de grans ciutats com Girona, Badalona, Sabadell i Sant Cugat del Vallès es posaven al costat de la causa sobiranista, però aquesta va començar a topar amb un punt fleble: l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Gavà, Mataró, Lleida, Tarragona..., és a dir, la majoria de les ciutats més habitades giraven l'esquena a l'1-O. Tan sols faltava per saber què faria el vaixell insígnia, la capital, Barcelona, i la decisió de l'alcaldessa Ada Colau de congelar qualsevol preparatiu després de la suspensió del TC a falta que el Govern els ofereixi plenes garanties va encendre els ànims del flanc independentista.

"MIRANT-LOS ALS ULLS"

Poc després de conèixer-se la decisió del consistori barceloní desenes de persones es manifestaven a la plaça de Sant Jaume per exigir-li a l'alcaldessa que s'alineï amb el full de ruta de Puigdemont. També hi va haver protestes en el mateix sentit a Lleida, a Mataró... i va ser més o menys en aquesta franja horària quan el president de la Generalitat, en un acte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Sant Joan Despí, va demanar a la ciutadania que, "mirant-los als ulls" fent ús dels seus drets, preguntin als dirigents que s'oposen a l'1-O si els "deixaran votar".

Aquest dissabte al matí, el mandatari nacionalista ha canviat de terç i, durant el Consell Nacional del PDECat, ha reclamat que els catalans responguin a l'Estat amb una Diada "que desbordi cívicament, pacíficament i democràticament, que ell, per la seva part, farà "tot el que faci falta" per complir amb la celebració del referèndum unilateral; una consulta a la qual ha donat ple vigor a pesar de la suspensió del TC.

El president no ha dit res en referència als alcaldes, però les xarxes socials seguien cremant des del bloc independentista contra els regidors que no cediran espais públics. Trending topic per moments: #fraucolau. El líder del PSC, Miquel Iceta, va ser un dels primers a alertar que missatges com el de Puigdemont, que aquell demanar explicacions "mirant-los als ulls", eren "irresponsables" i "temeraris" perquè "acabaran provocant insults i amenaces".

RAJOY I SÁNCHEZ HI INTERVENEN

Notícies relacionades

Després han sigut Rajoy i Sánchez els que han entrat en la polèmica. El president del Govern central, a part de subratllar que "a Europa no hi donen crèdit" davant els últims passos dels independentistes, ha expressat la seva solidaritat i tot el seu "suport" als regidors catalans que s'oposen a l'1-O i els ha demanat que no cedeixin a les pressions dels veïns que són partidaris del referèndum unilateral. "Que sàpiguen que tenen al darrere molta gent i l'Estat", ha proclamat en un míting en la interparlamentària del PP a Saragossa. Això sí, al mateix temps ha tornat a donar un toc d'atenció a través de la legalitat als que preveuen desobeir el TC.

"Els diem als alcaldes i les alcaldesses socialistes que estem molt orgullosos d'ells" perquè defensen la legalitat i la concòrdia i obren un "nou temps d'esperança" amb la seva "dignitat, fortalesa democràtica i conviccions", ha proclamat el líder del PSOE en un acte del partit a Badajoz.