DEBAT INTERN

Els comuns deixen en mans de les bases la seva adhesió al referèndum unilateral

Catalunya en Comú només contempla com una "mobilització" el referèndum unilateral

Doménech evita posicionar-se i dubta de si hi haurà urnes el dia de la consulta

zentauroepp40023927 170909191450

zentauroepp40023927 170909191450

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Tampoc va ser ahir el dia que els comuns van aclarir la seva posició respecte al referèndum unilateral de l’1-O. Serà la setmana que ve, de dimarts a dijous, quan Catalunya en Comú preguntarà a les seves bases en una consulta interna si la formació ha de participar en una convocatòria que, encara més després de la suspensió per part del Tribunal Constitucional (TC), contempla només com una «mobilització», i no com un referèndum vinculant.

La coordinadora nacional del partit va aprovar amb 75 vots a favor, 15 abstencions i un vot en contra la pregunta d’aquesta consulta interna entre els 10.000 adherits a l’organització: «¿Catalunya en Comú ha de participar en la mobilització de l’1 d’octubre?», qüestió davant de la qual oferirà una resposta binària de 'sí' o 'no'. El resultat es coneixerà el 15 de setembre.

El preàmbul de la pregunta recorda que el 8 de juliol passat la coordinadora nacional de Catalunya en Comú va aprovar «recolzar la mobilització» de l’1-O i «fer front a qualsevol tipus de repressió, inhabilitacions i suspensions per part de l’Estat», respectant al mateix temps la «diversitat» de la formació. També s’emplaçava a «seguir treballant per aconseguir un referèndum efectiu que solucionés la situació de bloqueig actual i afrontés els atacs a la sobirania de Catalunya perpetrats pel PP».    

El líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, va admetre que l’1-O «no és el referèndum efectiu i amb garanties» pel qual treballa el seu partit, però sí que és «un acte d’afirmació dels drets de Catalunya enfront del PP» i un Mariano Rajoy que «pot passar a la història com el president que va ser incapaç de donar resposta a la pitjor crisi territorial des de 1978».

TRÀMITS CONGELATS

Per això, en cas que el resultat de la consulta interna sigui sí, Domènech va avançar que Catalunya en Comú «convidarà» les seves bases a «participar en la votació... si és que hi ha urnes», si bé va deixar clar que la formació no es posicionarà sobre què s’hauria de votar, ni farà campanya a favor del 'sí' o el 'no' en l’1-O.

 Domènech també va valorar, per un altre costat, el posicionament de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha paralitzat tots els tràmits relacionats amb la cessió de col·legis electorals a l’espera que la Generalitat li aclareixi quines garanties li dona que no es posarà en risc la institució i els funcionaris.

Domènech ho va considerar un posicionament «normal» dins de la «proactivitat de fer possible que tota la ciutadania pugui votar», però tenint en compte que s’ha produït una suspensió per part del Tribunal Constitucional i això afecta la «logística», de manera que l’ajuntament ha d’acordar amb la Generalitat com «fer efectiva la votació» sense «comprometre» els treballadors públics, va afegir.

SETMANA DE DIVISIÓ

Notícies relacionades

Aquesta setmana, els comuns han vist des de la barrera com l’1-O tornava a fer saltar les costures de Catalunya Sí que es Pot, la volcànica coalició parlamentària integrada per ICV, EUiA i Podem, i en què el partit de Colau no es va integrar el 27-S. Malgrat l’enèsima picabaralla entre Podem i ICV, Sí que es Pot es va acabar abstenint en la llei del referèndum, evitant d’aquesta manera posar-se al costat de Ciutadans, PSC i PP.

El colauisme també vol evitar situar-se en el bloc del no a les urnes i, per aquest motiu, fa temps que defensa que estan disposats a participar en l’1-O, malgrat considerar-ho una mobilització. No obstant, també hi ha un intens debat intern en la coalició. Mentre que Barcelona en Comú i EUiA aposten clarament per participar en el referèndum unilateral, Iniciativa té més dubtes. Els seus dirigents van reclamar que la pregunta fos clara i diversos sectors defensen el no en la consulta interna de la setmana que ve. Diversos històrics d’ICV, com Eulàlia Vintró i Joan Boada, han firmat un manifest titulat L’1-O no hi anirem, que ja compta amb uns 600 suports.