TERRORISME GIHADISTA

Els terroristes de Barcelona i Cambrils, de visita a la torre Eiffel i compres a la Fnac abans d'atemptar

Els investigadors encara no han determinat les motivacions del seu "viatge llampec"

Es van allotjar en un hotel de Malakoff, a prop de Villejuif, on es va descobrir un laboratori d'explosius

zentauroepp39717689 pla general de la casa esfondrada a alcanar  convertida en r170823091339

zentauroepp39717689 pla general de la casa esfondrada a alcanar convertida en r170823091339 / Anna Mayor

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid / París

Els terroristes que van atemptar a Catalunya a l'agost i que havien viatjat uns dies abans a París van estar a la torre Eiffel, ha revelat aquest dijous el ministre francès de l'Interior, Gérard Collomb. En una entrevista a l'emissora 'France Info', Collomb ha explicat que se sap que durant el seu pas per París van comprar una càmera de fotos a la Fnac i també que van passar per la torre Eiffel abans de tornar a Espanya, i ha precisat que el seguiment del seu recorregut s'ha fet pels telèfons mòbils, que estan en mans de les forces de l'ordre espanyoles.

Collomb ha relatat també que va ser un treballador d'una societat concessionària d'autopistes, al fer una revisió de la matrícula, qui va permetre descobrir que l'Audi utilitzat pels terroristes de Cambrils a la matinada del 18 d'agost havia estat uns dies abans a França.

La Fiscalia Antiterrorista de París, que treballa en col·laboració amb l’Audiència Nacional en les investigacions, va indicar el dia 23 que van ser dos o tres els terroristes de la cèl·lula que van ser a la regió de París els dies 11 i 12 d’agost en un viatge llampec, tot i que les motivacions d’aquest viatge encara no s’han dilucidat. El fiscal François Molins va afirmar llavors que «ningú es pot creure que aquest viatge llampec es fes per comprar una càmera de fotos a la Fnac», i que els investigadors volien verificar els seus moviments. Una de les hipòtesis és que van viatjar per obtenir detonadors per als explosius que fabricaven a Alcanar, un material difícil d’elaborar de forma casolana i que  és indispensable per activar les bombes.

El mateix explosiu que a Alcanar

Notícies relacionades

Se sap que els terroristes, entre ells Younes Abouyaaqoub –l’autor de l’atropellament de la Rambla–, es van allotjar en un hotel de Malakoff, ciutat al sud de París pròxima a Villejuif, on dimecres es va descobrir de forma fortuïta en un apartament un laboratori de fabricació de TATP, el mateix explosiu que va fer saltar pels aires la casa d’Alcanar. Tres sospitosos, de nacionalitat francesa, han sigut detinguts pels seus presumptes vincles amb el laboratori de Villejuif, del qual Collomb va dir que «és possible» que tingui relació amb el grup d’Alcanar.

Més certesa va mostrar el ministre sobre possibles vincles de dos dels arrestats amb grups gihadistes a Síria i l’Iraq, a la vista de les comunicacions telefòniques interceptades. Els dos sospitosos, que no estaven fitxats pels serveis secrets, han assegurat en els interrogatoris que els explosius eren per rebentar caixers en bancs, però Collomb va insistir que la pista seguida no és la de delinqüents comuns, sinó de terroristes.