PERFILS

Els lletrats del Parlament que s'han rebel·lat contra Forcadell

Antoni Bayona, lletrat major de la Cambra, va qüestionar al juliol la legitimitat del referèndum unilateral

zentauroepp39973834 lletrats mesa bertran170906091450

zentauroepp39973834 lletrats mesa bertran170906091450

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Xavier Muro i Antoni Bayona, les dues màximes autoritats jurídiques del Parlament de Catalunya, van capitanejar ahir la rebel·lió dels lletrats de la Cambra contra les formes de Junts pel Sí i la CUP per forçar la tramitació i aprovació de la llei de l’1-O. Es tracta ni més ni menys que del secretari general i del lletrat major del legislatiu català, dues veus de pes que fa temps que qüestionen el rol de la presidenta Carme Forcadell.

Muro es va llicenciar en Dret i en Filosofia per la Universitat de Barcelona i és tècnic d’administració general de la Diputació de Barcelona i secretari d’ajuntament amb categoria superior. També ha sigut professor de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, entre el 1992 i el 2012. És lletrat del Parlament des del 1992 i va ser director de govern interior de la Cambra entre el 2000 i el 2016.

Notícies relacionades

Però ha sigut Bayona, el lletrat major, qui més s’ha significat en els últims mesos a l’hora de refutar la legitimitat del referèndum unilateral de l’1-O i les bases jurídiques de l’estratègia independentista. En un article publicat al juliol a la Revista Catalana de Dret Públic, Bayona avalava el dret a decidir, però després de repassar la jurisprudència vigent, concloïa que «ni la Generalitat ni l’Estat poden convocar un referèndum o una consulta popular que pugui afectar l’ordre constitucional».

El lletrat major, que és professor de Dret Administratiu a la Universitat Pompeu Fabra, sostenia que la doctrina del Tribunal Constitucional qüestiona fins i tot la possibilitat que fos l’Estat qui, previ acord amb la Generalitat, convoqués el referèndum si la pregunta afectés a l’statu quo constitucional.