LA CONSULTA DEL 9-N

Artur Mas es queixa que la fiança el deixa "sense absolutament res"

Les citacions del 25-S no exigeixen un pagament immediat, diu el Tribunal de Comptes

artur-mas-berln-3- -carles-planas

artur-mas-berln-3- -carles-planas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències / Barcelona

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat que la fiança de cinc milions d'euros que exigeix el Tribunal de Comptes a ell i deu càrrecs més per la consulta del 9-N el deixa "sense absolutament res". Ho ha dit aquest dimecres en una entrevista a 'Rac1', en què també han participat els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau, també inhabilitats. Aquest òrgan, no obstant, ha aclarit que el pagament no ha de ser immediat.

Ortega s'ha mostrat "enfadada i cabrejada" per la citació i ha afirmat que fer front al pagament posa en risc el seu únic patrimoni, que és la seva vivenda, l'únic que pot deixar als seus fills. Tot i així, ha sentenciat que "hi ha coses més importants" que el patrimoni, com les conviccions polítiques, una afirmació que han subscrit Homs i Rigau, que també ha agraït les mostres de solidaritat de la societat catalana, que ha fet aportacions a la caixa de resistència habilitada per Òmnium Cultural i l'ANC.

Tant Homs com Rigau han carregat contra el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de qui han dit que és "un covard a l'hora d'afrontar la qüestió catalana" i que han comparat amb el president del Govern, Mariano Rajoy. Homs ha afegit que "Sánchez es refugia a les faldilles de Rajoy i en aquest abús de poder. Alguns el volen vestir de legalitat. També ho deia Franco, això de vestir-ho de legalitat".

Ahir, en una entrevista al programa 'Més 3/24' de Televisió de Catalunya, Mas va obrir la porta a una campanya de col·lecta popular. "Si es tracta de reunir els diners poden estar tranquils que ho aconseguirem", ha indicat. El seu compte és aquest: gairebé dos milions de persones van votar per la independència el 9-N i el 27-S, i per tant "només faria falta una petita aportació de tots".

Sense pagament immediat

No obstant, el Tribunal ha informat que Mas i els altres exconsellers i funcionaris acusats de promoure el referèndum del 9-N no hauran de pagar de forma immediata els cinc milions que se'ls exigeixen el 25 de setembre, quan han sigut citats per malversar fons per a una consulta il·legal. La institució que presideix Ramón Álvarez de Miranda va emetre aquest dimecres un comunicat per aclarir la citació, donada a conèixer aquest dimarts pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i pel seu vicepresident, Oriol Junqueras. 

Notícies relacionades

La institució auditora assegura que amb Mas i els altres 10 organitzadors s'està seguint el procediment "habitual" en "els casos d'abast o malversació per dany als fons públics segons el que preveu la llei de funcionament del Tribunal".

S'afegeix que les citacions de finals d'aquest mes "tenen per objecte que aquests càrrecs i funcionaris poden tenir vista de la documentació existent en la instrucció i realitzar al·legacions per a la tutela efectiva dels seus drets de defensa fins al dia 25 de setembre, en què està previst l'aixecament de l'acta de liquidació provisional" sobre la despesa del 9-N.