EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Junts pel Sí avisa que no cedirà davant les "amenaces" de l'Estat

Rovira evita concretar si el ple de demà tramitarà la llei del Parlament

zentauroepp39959148 pla mig de la portaveu parlament ria de jxs   marta rovira  170905125446

zentauroepp39959148 pla mig de la portaveu parlament ria de jxs marta rovira 170905125446 / Maria Belmez

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

La portaveu de Junts pel Sí al Parlament, Marta Rovira, ha evitat aquest dimarts confirmar si serà demà quan es tramitarà i s'aprovarà al ple del Parlament, per la via d'urgència i modificant l'ordre del dia, la llei del referèndum.

En la seva compareixença, Rovira ha advertit a l'Estat que la majoria independentista no cedirà davant les "amenaces" de l'Estat d'impedir l'1-O, cosa que vulnera drets fonamentals.

Rovira ha apel·lat a la legislació europea per sobre de l'ordenament jurídic espanyol: "Hi ha un ordenament europeu que protegeix aquests drets fonamentals que exerceix supremacia sobre l'ordenament jurídic espanyol. Ens dona instruments per recórrer i protegir aquests drets fonamentals", ha afirmat Rovira.

Possible atac al Parlament

"Si el dret de vot dels ciutadans de Catalunya es veu clarament amenaçat, utilitzarem tots els mecanismes legals al nostre abast i també en l'àmbit internacional per protegir el dret fonamental al vot", ha advertit la diputada de JxSí i dirigent d'ERC.

Rovira no ha concretat si sospita en concret d'alguna acció de l'Estat contra l'aprovació de la llei del referèndum però s'ha reafirmat que "un possible atac al Parlament també atempta directament contra determinats drets fonamentals dels ciutadans", com el dret a la llibertat d'expressió i el dret a l'autodeterminació dels pobles".

En aquest sentit ha recordat que "l'Estat està vinculat per tractats internacionals i principis generals del Dret que són universals. Ens referim a aspectes molt bàsics: drets fonamentals".

S'oculta per la situació "anòmala"

Notícies relacionades

Rovira no ha explicat quan se sotmetrà a votació la llei del referèndum, però s'ha obert a la presentació d'esmenes per part d'altres grups. "No se'ns acut que en el debat no hi hagi la possibilitat de presentar esmenes", a la normativa. D'aquesta manera s'ha obert a la negociació, especial amb Catalunya Sí que es Pot, d'esmenes al text.

Preguntada pels motius pels quals JxSí oculta la via de tramitació de la llei del referèndum, Rovira ha al·legat que ho fan així perquè s'està "en una situació que no és normal, en una situació democràticament anòmala, ho decideix el Govern amb les seves amenaces". "Farem servir vies legals i reglamentàries vigents", s'ha limitat a apuntar.