ESTRUCTURA D'ESTAT

Puigdemont: "Estem preparats per al que decideixin els catalans"

El president i Junqueras presenten el desplegament de la nova Agència Tributària Catalana

El president de la Generalitat presenta l’ATC com a prova que Catalunya està preparada per assumir la decisió de l’1-O. / ACN / NÚRIA JULIÀ

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Barcelona

Un dels conceptes estrella del procés és, sens dubte, el d''estructura d'Estat'. És a dir, aquells organismes i la gestió d'unes competències enteses com a clau per a qualsevol que vulgui exercir com un país independent. De totes les estructures d'Estat, si no la més important, sí la clau -perquè d'ella es deriva el repte- és la hisendaCarles Puigdemont i Oriol Junqueras han assistit a la posada de llarg de la nova Agència Tributària de Catalunya que, si bé ja estava creada, ha viscut en els últims 20 mesos una transformació total.

Notícies relacionades

La Generalitat ha exhaurit totes les seves competències en matèria fiscal, cosa que, encara que sembli sorprenent, anteriors governs autonòmics no havien portat a terme. Es tracta de 32 oficines i 800 empleats, comparats amb els quatre locals i 321 empleats el 2015. Amb la gestió dels tributs del sector públic, per les mans de l'ATC passaran 4.500 milions d'euros. El potencial de recaptació, és a dir, tot el que pot gestionar, arriba als 42.000 milions. Molt més del que es recapta actualment pels tributs cedits per l'Estat. El Govern de Puigdemont, doncs, se situa a sobre de la línia vermella que marca el final de l'autonomisme. De moment, es quedarà aquí. Fins a veure què passa amb l'1-O.

Junqueras ha reiterat que, arribat el cas, la capacitat de gestionar l'IRPF haurà d'arribar de la mà de la negociació amb l'Estat espanyol sobre com es reparteixen els actius i els passius. L'única menció que s'ha permès Puigdemont sobre l'òbvia vinculació entre la posada de llarg d'aquesta agència i l'1-O és que el seu Executiu es limita a posar els mitjans per portar a terme allò que desitgin els catalans.: "Estem preparats per al que decideixin els ciutadans".