LA PUGNA AL PSOE

Els avals, l'escull del sanchisme per donar batalla a Andalusia

La dirección federal reconeix que serà «complicat» arribar a les primàries a les vuit províncies

rjulve39488618 gra087 sevilla  29 07 2017  la presidenta andaluza y secreta170804174359

rjulve39488618 gra087 sevilla 29 07 2017 la presidenta andaluza y secreta170804174359 / Julio Munoz

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

Els afins a Pedro Sánchez a Andalusia ja ho tenien clar durant el congrés regional del mes de juliol passat. «Serà molt difícil trobar tants valents». I és que les direccions provincials del PSOE-A han aprovat aquest cap de setmana mantenir en el 20% el mínim d’avals necessari per optar a les primàries. Un nombre elevat de militants que s’han de retratar en territori hostil, on l’aparell controla nombroses institucions i controla importants pressupostos. Per a la direcció federal socialista, es tracta d’un autèntic escull que fa témer per la competició a les vuit províncies, on de moment sí que s’han presentat precandidats.

El 39è Congrés Federal va modificar els estatuts per instaurar el procés de primàries i rebaixar el percentatge d’avals exigits per formalitzar les candidatures amb la idea d’enfortir i obrir la democràcia interna. En el cas de les províncies, es reduïa el nombre d’avals a només el 3%, tot i que, a causa de la urgència, es va deixar en mans dels territoris pronunciar-se sobre quines regles es mantindrien en els conclaves de després de l’estiu.

Mantenir el límit

En el cas d’Andalusia, on els partidaris de la presidenta autonòmica Susana Díaz són majoria i controlen les vuit secretàries provincials, totes les agrupacions han mantingut aquell límit del 20% i han complicat d’aquesta manera el debat. Ja va passar a la direcció regional, on l’únic opositor a la baronessa no va aconseguir passar la selecció. El PSOE-A va defensar aquesta setmana el manteniment de la seva postura –a l’espera que el Comitè Federal desenvolupi via reglament aquells nous estatuts–, retraient que el contrari seria «canviar les normes a mig partit». Però la direcció federal socialista atribueix aquesta decisió al recel per la possible contestació interna (el 31% segons les primàries del mes de maig), i tem que alguns dels seus candidats es quedin pel camí. «Serà realment complicat», van admetre alguns dirigents consultats per l’agència de notícies Europa Press.

Relleu dels líders més febles

Díaz mira de recuperar la iniciativa apartant els secretaris més febles (perquè hagin cedit terreny davant Sánchez o bé pel seu perfil problemàtic) i consolidant aquells que són afins al seu «sòlid» lideratge. I es mostra totalment aliena als processos interns, centra el seu discurs en la gestió i també en els atacs contra Andalusia. De fet, aquest dilluns es reunirà amb els líders polítics per intentar fer un front comú en matèria de finançament.

Mentrestant, els candidats sanchistes han fet un pas endavant a tota la comunitat autònoma andalusa. Majoritàriament es tracta de gent situada al marge de l’aparell del partit o bé vinculada a les plataformes de suport a Pedro Sánchez, que en algunes zones s’hauran d’enfrontar a un tercer i fins i tot a un quart candidat, sorgit de les pròpies pugnes internes dels territoris. No obstant, els crítics consideren que aquestes candidatures sorgeixen sobretot per mirar de dividir el vot i posar-los-ho encara més difícil.

És el cas de Granada i Màlaga, on els actuals líders provincials, Teresa Jiménez i Miguel Ángel Heredia –a la picota des que van saltar unes gravacions on insultava els sanchistes i justificava l’enderrocament de Sánchez per la seva concertació amb els grups independentistes--, ja han anunciat que no repetiran. En el cas de Màlaga, tot i l’anunci inicial d’Ignacio López, membre de l’Executiva federal, finalment serà un altre qui s’enfrontarà al candidat oficialista –un alt càrrec local del govern de Susana Díaz–, i a una alcaldessa a la qual tots dos bàndols situen l costat contrari. 

Notícies relacionades

Per la seva part, el líder de Granada ciutat, destacat militant sanchista, pugnarà amb la línia continuista del president de la Diputació de Granada i amb un alcalde també afí a la presidenta Díaz.

Tant a Sevilla com també a Jaén, on es troben els líders més forts i afins a Susana Díaz, Verónica Pérez i Francisco Reyes, respectivament, els dos candidats sanchistes hauran de fer un gran esforç per captar suports que s’identifiquin amb nom i número de militant.