REUNIÓ BILATERAL

Rajoy buscarà el suport de Trump a cinc dies de l'1-O

Es veurà als EUA amb el seu president per buscar suport contra el referèndum

Santamaría a la Generalitat: "És més fàcil anunciar que firmar"

zentauroepp39863923 madrid  30 08 2017  politica   comparecencia del presidente 170830092453

zentauroepp39863923 madrid 30 08 2017 politica comparecencia del presidente 170830092453

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Mariano Rajoy ha aconseguit un dels seus objectius per als dies previs a l'1-O. Reunir-se a la Casa Blanca amb Donald Trump per buscar que el president nord-americà llanci un missatge a favor de la sobirania nacional. La trobada tindrà lloc el dia 26 de setembre, tan sols cinc dies abans de la data de la celebració del referèndumreferèndum. L'equip del líder del PP ha treballat intensament per tancar la cita i que aquesta tingués lloc precisament en els dies previs a la consulta, i ho ha aconseguit.

Un missatge de Trump a favor de la unitat nacional, quan es preveu que el xoc amb la Generalitat sigui més intens, tindria un gran valor simbòlic. Ja el setembre del 2015, només quatre dies després d'un altre Onze de Setembre multitudinari, l'anterior president dels EUA, Barack Obama, en una reunió amb Felip VI va destacar que el món necessita una Espanya “forta i unida”. En aquesta ocasió, el gabinet de Rajoy busca un suport similar, que se sumaria als pronunciaments que ja han arribat i probablement es reiterin en les dates prèvies a l'1-O per part de les institucions i governs europeus.

El terrorisme

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va confirmar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la reunió i que, després dels atemptats de Barcelona, el terrorisme internacional tindrà un lloc destacat en l'agenda. Serà la primera reunió bilateral entre els dos presidents, que sí que han mantingut diverses converses per telèfon, l'última precisament després de l'atac gihadista a Catalunya. A més, tots dos han pogut saludar-se en dues cites internacionals, però sense la possibilitat de parlar amb calma.

A la tornada de Washington, Rajoy es desplaçarà a Tallinn (Estònia) a una cimera digital organitzada per la presidència estoniana del Consell Europeu. El cap de l'Executiu manté així la seva agenda internacional malgrat el previsible xoc amb la Generalitat. Fonts del seu equip sostenen que el líder conservador no ha variat els seus plans perquè el Govern està “tranquil” i té tots els mecanismes a punt per frenar el referèndum.

A aquest respecte, Méndez de Vigo ha insistit aquest divendres que estan “estudiades” totes les possibles respostes al desafiament, sense descartar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que permet suspendre competències autonòmiques.

Els recursos

Notícies relacionades

Membres de l'Executiu van detallar aquesta setmana que la resposta serà exprés, ja que els recursos ja estan redactats. En el supòsit que el Govern opti per aprovar per decret les lleis de desconnexió, es presentarà un nou recurs al Tribunal Constitucional, mentre que si la tramitació es fa al Parlament s'optarà per un incident d'execució de la sentència prèvia. Els ministres estan per tant preparats per si s'ha de convocar la setmana que ve un Consell extraordinari.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha insistit aquest divendres que els independentistes planegen “clarament un desafiament que mereix una resposta a l'altura de les circumstàncies”. Així mateix, ha recordat que a aquestes altures la consulta no està convocada perquè “és més fàcil anunciar que firmar”.