CONSELL DE MINISTRES

El Govern insta Puigdemont a explicar per què va negar l'avís de la CIA

El PSOE fa pinya amb Zoido i no usarà la gestió de l'alerta contra el PP

L'Executiu defensa la llibertat d'expressió davant els atacs de la Generalitat a EL PERIÓDICO

undefined39899990 madrid 01 09 2017 politica rueda de prensa posterior a la re170901155804

undefined39899990 madrid 01 09 2017 politica rueda de prensa posterior a la re170901155804 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Madrid

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha instat aquest divendres Puigdemont a explicar per què va negar que els Mossos van ser avisats per la CIA que la Rambla era un objectiu gihadista. "Puigdemont haurà d'explicar per què va dir que no va arribar aquella comunicació", ha assenyalat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. 

Així mateix, el també ministre d'Educació ha valorat "positivament" que la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, hagi despenjat aquest divendres el telèfon per parlar amb el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i en la trucada li hagi reiterat el suport del seu partit en la lluita contra el terrorisme després que EL PERIÓDICO difongués que els Estats Units van alertar les forces de seguretat, inclosos els Mossos, sobre un possible atemptat aquest estiu a la Rambla.

L'Executiu celebra aquesta actitud, perquè interpreta que significa que el principal partit de l'oposició no usarà la gestió de l'alerta, a la qual no es va donar credibilitat, com a munició i, per això, el portaveu governamental, Íñigo Méndez de Vigo, ha posat aquest divendres en valor el gest socialista.

El també ministre d'Educació ha destacat que la trucada de Robles és "important" i segons la seva opinió significa que els partits democràtics que han "patit el terrorisme" saben que per derrotar-lo no s'ha de mostrar "cap fissura". 

Zoido no donarà explicacions

Ciutadans, per contra, va avançar dijous que demanarà que Zoido aclareixi al Congrés com es va gestionar l'avís de la CIA, les mateixes explicacions que demanarà al conseller d'Interior, Joaquim Forn. Si bé Méndez de Vigo va assenyalar que, segons el Govern, el lloc més adequat perquè el ministre doni explicacions sobre aquesta matèria és en el si del pacte antiterrorista, al qual va tornar a demanar que se sumin Podem i els partits nacionalistes. 

"Allà es coneixen aquestes coses i se'n podrà parlar amb total llibertat", ha assenyalat. Fonts governamentals van explicar amb posterioritat que no es convocarà una nova reunió del pacte expressament. Tot i això confien que C's abandoni la seva intenció i es conformi amb les explicacions que el Govern li pugui donar de forma privada, seguint l'esperit d'unitat d'acció que emana del pacte.  

Defensa de la llibertat d'informació

Tots dos han criticat el Govern català per atacar EL PERIÓDICO després de la publicació de la nota que prova l'avís dels EUA. "En una democràcia, la llibertat d'expressió és sagrada, tots l'hem de respectar. I també, evidentment, la llibertat d'informació. Són elements essencials de les nostres democràcies", ha assegurat Méndez de Vigo, que ha subratllat: "Els mitjans compleixen el seu paper i han de seguir complint el seu paper sense cap trava".

Maillo, per la seva banda, ha acusat la Generalitat de prepotència i ha recordat que quan hi ha un atemptat, els ciutadans "mereixen les màximes explicacions possibles" i per tant "culpar els mitjans de comunicació", segons la seva opinió, no és l'actitud "més adequada".  

La investigació judicial

Notícies relacionades

Mendez de Vigo, per últim, ha evitat donar cap informació nova sobre l'alerta al considerar que les qüestions operatives estan sota la investigació del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, que ha decretat secret de sumari, i li correspon a ell portar a terme les indagacions.

Així mateix, Méndez de Vigo ha volgut recalcar que "els únics responsables, els culpables, són els terroristes, ningú més", i ha posat en valor la feina de "totes" les forces de seguretat de l'Estat en contra del gihadisme.