EL POLS SOBIRANISTA

La Diada de la "llibertat"

Els actes institucionals de l'Onze de Setembre es basaran en els drets humans i l'autodeterminació

L'independentisme sosté que la setmana que ve aprovarà la llei del referèndum i no pararà encara que el Govern central la veti

abertran39348326 el portaveu del govern jordi turull al costat de la senyer170718135151 / Rafa Garrido

abertran39348326 el portaveu del govern  jordi turull  al costat de la senyer170718135151
Cartell institucional de la Diada.

/

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

Llibertat. Aquesta és la paraula que protagonitza el cartell i els actes institucionals de la Diada a càrrec del Govern de la Generalitat. En un evident crescendo de l’independentisme de cara al referèndum de l’1-O, els actes de l’Onze de Setembre, que es tornarà a commemorar a la plaça del Centre Cultural del Born de Barcelona, tenen com a eix temàtic els Drets Humans i les lluites per la llibertat i la democràcia, entre elles la que reivindica el dret d’autodeterminació dels pobles.

Prèviament, el Parlament imposarà la medalla d’or de la institució als Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona, la policia local de Cambrils, i els diferents serveis d’emergències i urgències que es van mobilitzar arran dels atemptats del 17-A.

Aquesta reivindicació de la llibertat del dia 10 tindrà continuïtat en la ja tradicional gran manifestació independentista de la Diada. Ahir, l’ANC i Òmnium van assegurar que els gairebé 200.000 inscrits en la mobilització, juntament amb els 1.400 autocars confirmats, fan preveure una altra mobilització massiva. Però igualment han fet una crida a la participació per convertir l’Onze de Setembre en la primera part del referèndum de l’1-O i que aquest no arribi «coix».

Setmana decisiva

Els que també estan disposats a no deixar coix el referèndum són els membres del Govern i Junts pel Sí, que insisteixen que faci el que faci l’Executiu central per frenar la iniciativa, aquesta se celebrarà. Per exemple, el conseller de Presidència, Jordi Turull, va criticar les paraules de la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, que va dir que el Govern ho té tot preparat perquè el Tribunal Constitucional (TC) anul·li de manera immediata l’aprovació de les lleis de ruptura.

Turull va animar el TC a rebel·lar-se contra el Govern català: «Si volgués mantenir algun prestigi, el TC hauria de sortir a dir-li a la vicepresidenta que actuaran quan considerin», va afirmar.

El portaveu del Govern va assegurar que de la mateixa manera que l’Executiu central farà qualsevol cosa per parar el referèndum, el Govern farà tot el que consideri oportú «i més» per celebrar-lo. Paraules similars a les utilitzades pel president Puigdemont després de reunir-se a Copenhaguen amb diversos grups del Parlament danès. Puigdemont sosté que el referèndum se celebrarà i que l’estratègia judicial dissenyada pel Govern del PP no tindrà efecte. És «poc realista» que aquesta via judicial freni la via independentista, va afirmar.

Aquests desafiaments començaran a prendre cos en el ple del Parlament del dia 6. La secretària general d’ERC i portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, va confirmar a RAC-1 que serà la setmana «ideal» per aprovar la llei del referèndum i immediatament després assistir a la convocatòria de la consulta per part del Govern, probablement el mateix dia 6. Tot plegat, però, no agafarà desprevingut el TC, que es reunirà a Madrid a partir del mateix dia en un ple ordinari.

Notícies relacionades

Rovira no va descartar que també s’aprovi la llei de transitorietat jurídica. Sobre aquest fet, la dirigent republicana va ratificar el que han dit les últimes setmanes diversos dirigents del Govern i de JxSí: que tot i que actuï el Tribunal Constitucional suspenent la llei, el Govern i la majoria independentista desobeiran, tiraran endavant. «En l’exercici del dret democràtic per part del Parlament, el TC no és hàbil, no és competent», argumenta Rovira apel·lant al dret internacional.

La qüestió clau serà, doncs, com actua el Govern del PP quan el Govern desacati obertament la resolució del Constitucional.