ATEMPTATS A CATALUNYA

El Govern admet que va rebre el 25 de maig un avís "de baixa credibilitat" sobre un atac a la Rambla

Forn i Trapero neguen que l'alerta provingués de la CIA però eviten aclarir quina era la font

La Generalitat admet que va rebre un avís de baixa credibilitat sobre un possible atemptat a la Rambla / CHRISTIAN MORALES

1
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, han admès que la policia catalana sí que va rebre una alerta sobre un possible atemptat a la Rambla de Barcelona, que aquesta contenia el missatge difós per EL PERIÓDICO i que va arribar el 25 de maig. Des del 17 d'agost fins a aquest dijous, el Govern havia negat l'existència d'aquesta comunicació.

El que Forn i Trapero han negat rotundament és que l'avís procedís de la CIA o del National Counterterrorism Center (NCTC). Venia d'"altres fonts", que s'han negat a revelar. L'alerta en qüestió, després de ser contrastada, va ser considerada de "molt baixa credibilitat". Conseller i major han assegurat que en els últims dos o tres anys han rebut "desenes" d'avisos sobre atemptats terroristes que apunten a objectius diferents. I el que parlava "específicament" de la Rambla es va descartar. 

En una roda de premsa tensa, convocada per "desmentir" -tal com s'ha anunciat a través del compte oficial dels Mossos d'Esquadra- a aquest rotatiu, Forn ha detallat que la Conselleria d'Interior va compartir aquest avís amb l'Estat, que tampoc va donar "veracitat" a l'amenaça. Una prova de la baixa credibilitat atorgada és que "no se'n va parlar" en les reunions de les taules d'avaluació antiterrorista del 25 de maig i el 8 de juny.

Tampoc en la Junta de Seguretat que es va celebrar a Catalunya durant el mes de juliol, han remarcat. Malgrat això, sí que van ampliar el dispositiu de seguretat a la Rambla, una artèria que ocupa el "10% dels efectius que el Pla Operatiu Específic (POE) Antiterrorista" de la policia catalana disposa en la ciutat de Barcelona.

Notícies relacionades

L'"única" comunicació entre els Mossos i el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) sobre aquest avís, segons ha subratllat Trapero, va tenir lloc "després dels atemptats del 17 d'agost", en què van perdre la vida 16 persones entre l'atropellament massiu de la Ramba i l'atac de Cambrils. Durant la conversa entre el CITCO i els Mossos, mantinguda entre el 20 o el 21 d'agost, no es va establir una connexió entre l'avís i els fets ocorreguts a la Rambla. 

El conseller, que ha denunciat una campanya d'"intoxicació" contra els Mossos d'Esquadra, ha qualificat de "muntatge" el document que apareix aquest dijous a la portada d'aquest diari. Trapero ha anat més lluny i ha assegurat que aquesta informació s'ha elaborat seguint "un dictat" per "desprestigiar" la policia de la Generalitat.