ATEMPTATS A CATALUNYA

Els tres desmentiments de la Generalitat i els Mossos sobre l'avís de la CIA

Puigdemont, Forn i Trapero van adduir que la policia catalana només es relaciona amb "altres policies"

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Diferents representants del Govern, inclòs el president Carles Puigdemont, i el màxim responsable dels Mossos d’Esquadra, el major Josep Lluís Trapero, han desmentit amb més o menys rotunditat, segons l’ocasió, que la CIA advertís la policia catalana de l’alt risc d’un atemptat gihadista a Barcelona.

Carles Puigdemont 

En una entrevista a La Sexta el dia 20, preguntat específicament per Ana Pastor per la informació d’EL PERIÓDICO sobre l’avís de l’agència d’intel·ligència nord-americana, Puigdemont va negar així haver rebut aquesta informació: «Les policies es relacionen amb altres policies i les agències d’intel·ligència es relacionen amb altres agències d’intel·ligència. [...] A una policia com els Mossos ja ens agradaria poder tenir relació directa amb la CIA, però evidentment això no ha passat».

Preguntat sobre si els Mossos no disposaven d’aquesta advertència ni se li havia fet arribar des del Govern central, el president de la Generalitat va respondre: «És que la policia es relaciona amb altres cossos policials. En tot cas hi deu d’haver agències d’intel·ligència [...] que es relacionen amb altres agències d’intel·ligència i que la traslladen als seus cossos policials respectius, però no existeix una relació directa entre agències d’intel·ligència de països estrangers i els Mossos».

Joaquim Forn 

Dos dies després, el 22 d’agost, en una entrevista a RAC1, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, va tornar a negar-ho categòricament. «Ja ens agradaria tenir relació amb la CIA. Desgraciadament, això no s’ha produït».

Quatre dies després, en una entrevista a El Nacional.cat, Forn ja no era tan rotund: «No em consta que existeixi aquesta informació. Nos­altres no tenim relació amb la CIA. Desgraciadament, com que no som estat, no podem tenir relació amb els serveis d’intel·ligència d’altres països, això ho fa l’Estat. Per tant, estaríem encantats d’algun dia poder tenir relació amb aquestes agències d’intel·ligència, però ara no en tenim. Fa un any es parlava d’un atemptat imminent a la Sagrada Família, però no es va produir o es va poder prevenir. Això és habitual. Els serveis d’informació han de tenir capacitat de discernir el que és veritat del que no ho és».

Josep Lluís Trapero 

Notícies relacionades

Finalment, dilluns passat, a Catalunya Ràdio, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va respondre en el mateix sentit que Puigdemont: «Si ja tenim problemes en l’àmbit internacional per relacionar-nos perquè la competència no ens la reconeix l’Estat, encara menys relacions amb serveis d’intel·ligència. No és una competència pròpia dels cossos policials relacionar-se amb serveis d’intel·ligència d’altres països. Els serveis d’intel·ligència es relacionen amb serveis d’intel·ligència, no amb serveis policials».

La periodista Mònica Terribas va preguntar llavors: «¿Per tant és mentida?». I Trapero va assegurar: «Sí».