PLE AL CONGRÉS

Les sis preguntes respostes amb dos països

Rajoy es remet a Veneçuela i l'Iran per ni tan sols citar la 'Gürtel'

Per atacar Robles li ha recordat el seu testimoni en el 'cas GAL'

Compareixença del president del Govern, Mariano Rajoy, al Congrés.

Compareixença del president del Govern, Mariano Rajoy, al Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

Ni una sola vegada en tres hores el president del Govern, Mariano Rajoy, ha dit la paraula 'Gürtel'. I això que el ple, amb una ingenuïtat que només es pot donar al Congrés, estava destinat a fer que digués el que no va dir durant la seva declaració com a testimoni a l'Audiència Nacional per la trama de corrupció que el 2009 va deixar al descobert com la xarxa de Francisco Correa actuava lliurement per les administracions controlades pel PP.

El president ha recorregut a Catalunya, pels atemptats i pel procés, però també a Veneçuela i a l'Iran. Ha sigut la seva forma de respondre a les sis preguntes que li ha plantejat el líder de Podem, Pablo Iglesias, fins i tot per escrit, perquè no es desviés del tema. No ha servit de res. La resposta de Rajoy a si coneixia el finançament il·legal al PP ha estat que a ell li preocupava si aquells països havien finançat Podem i ha arribat a reclamar una comissió d'investigació.

Es notava que Rajoy, com la resta de diputats, estava en el seu primer dia de feina després de les vacances, algunes acabades ahir mateix, com Íñigo Errejón, que va avançar la seva tornada de l'Argentina per assistir al ple. Altres, com el líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, encara amb la ressaca que va tenir a les xarxes el seu casament.

A punt per a l'examen

La majoria de bon color i disposats a explicar que bé que els havia anat l'estiu. Però sense poder fer-ho, perquè el primer dia era com un examen, per al qual només feien la impressió d'estar preparats Carles Campuzano, pel PDECat, que ha regalat a Rajoy el llibre ‘La nacionalitat catalana’, de Prat de la Riba, i l'exministre José Manuel García-Margallo, que en portava quatre del seu ‘Para una convivencia democrática’.

Rajoy no necessitava llibres per saber què dir, perquè des que va esclatar la 'Gürtel', ha fet 52 intervencions sobre corrupció. Ja tenia après, doncs, que val qualsevol cosa menys dir la paraula tabú.

Fins i tot els GAL. Rajoy s'ha permès recordar a la portaveu socialista, Margarita Robles, la seva declaració com a testimoni en relació amb el segrest i assassinat de José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala. L'exsecretària d'Estat de l'Interior ha respost que el seu testimoni, a diferència del de Rajoy a la 'Gürtel', va servir per encausar i jutjar els autors del crim i que sabia que molts d'ells sortien de la seu d'Interior per anar després a la del PP, a penes separades per 400 metres.

Encara que la referència personal l'ha afectat i la seva rapidesa verbal ha quedat traïda per un “nosaltres sempre estarem amb el terrorisme contra el govern”, just quan retreia a Rajoy la utilització partidista que el PP havia fet d'aquesta plaga.

Notícies relacionades

Mentre que Rajoy alliçonava les altres formacions sobre quins són els problemes que de debò afecten els ciutadans i que sí que justificarien un ple extraordinari, la resta de portaveus tractaven de centrar-se en el que més els preocupa.

Ciutadans ha intentat desmarcar-se del PP, i ha anunciat reformes com la limitació de mandats presidencials, i del PSOE, que acusava de "podemitzar-se". ERC primer s'ha referit a l'1-O de forma velada amb la cançó del Club Super3: "És millor ser valente que fort", ha dit Joan Tardà, atribuint-se la valentia i deixant "la força bruta" a Rajoy. Després, encès, s'ha solidaritzat "amb els espanyols", com “ells havien fet amb els catalans” pels atemptats, pel greu problema “endèmic” que pateixen amb la corrupció.