PLE AL CONGRÉS

Rajoy s'escuda en l'1-O i el gihadisme en el debat de la 'Gürtel'

El president retreu a l'oposició que s'acarnissi en la corrupció i esquivi els reptes "radicals"

Adverteix als grups que no sortirà de Moncloa si no l'expulsen amb una moció de censura

zentauroepp39863923 madrid  30 08 2017  politica   comparecencia del presidente 170830092453

zentauroepp39863923 madrid 30 08 2017 politica comparecencia del presidente 170830092453

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol /Madrid

Igual que en els temps llegendaris de l'‘ara no toca’. Mariano Rajoy fa seva la màxima de l‘expresident Jordi Pujol per exigir a l'oposició que abandoni l'ofensiva amb què tracta d'acorralar-lo pels casos de corrupció al PP i que recolzi l'Executiu en els reptes verdaderament substancials. A saber: la lluita contra el terrorisme i l'1-O.

El president del Govern va sortir indemne de la seva compareixença al Congrés aquest dimecres. Estava cridat a donar explicacions sobre la caixa b del PP, però lluny d'aportar llum sobre el ‘cas Gürtel’, va utilitzar la tribuna per flagel·lar una oposició que acusa d'irresponsable i a la qual va mostrar el seu menyspreu.

"La meva obligació és governar i no n'abdicaré”

Mariano Rajoy 

President del Govern 

Des de la supèrbia dialèctica i amb el vent a favor per un format de ple que li va permetre un to mitinguer, Rajoy va advertir que no dimitirà. Va anunciar als grups que sols aconseguiran expulsar-lo de la Moncloa amb una moció de censura.

Es va passejar amb ironia sobre l'intent fracassat de Pablo Iglesias al juny, sabent que l'esquerra té força per arrossegar-lo a passar comptes sobre la corrupció, però no té consens per presentar una nova moció. Va semblar molestat, com si perdés el temps en un debat estèril quan hauria d'ocupar-se d'assumptes capitals, però per descomptat, ni acorralat, ni temorós.

“No li penso acceptar cap lliçó”

Margarita Robles 

Portaveu del PSOE

“La meva obligació és governar i no n'abdicaré”, va proclamar, després de presumir que “la suma de minories [parlamentàries] no serveix per esmenar els espanyols a les urnes”.

Absolt a les urnes

Una vegada més va donar a entendre que els ciutadans ja el van absoldre en les eleccions i que, tret d'una moció de censura, seguirà governant fins als pròxims comicis.

Es va aferrar al context com a paraigua contra la corrupció. Va dibuixar un horitzó tenyit d'amenaces que requereixen, al seu parer, que l'oposició ee recolzi en lloc de burxar en “fets” (no va pronunciar la paraula 'Gürtel') “de fa 20 anys”.

El president va reclamar que la màxima prioritat sigui combatre l'amenaça terrorista i preservar la unitat democràtica. Per a això, va demanar a l'oposició enfortir el Pacte Antiterrorista (Units Podem i els nacionalistes no l'han firmat) i es va comprometre a actuar amb fermesa davant la “provocació” de la Generalitat.

El Govern demanarà al TC l'execució de sentències contra el procés per accelerar la suspensió 

Va enquadrar l'1-O com “el projecte autocràtic liderat pels radicals” que “sols portaria enfrontament, pèrdua de llibertat i de benestar”. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va reforçar aquesta idea als passadissos del Congrés a l'acusar la Generalitat d'haver perdut “tot tipus de vergonya democràtica”. Va afegir que el Govern està llest per respondre i perquè la suspensió arribi de forma més ràpida es demanarà al Tribunal Constitucional l'execució de sentències prèvies contra el procés. 

El PSOE i els nacionalistes es van rebel·lar contra l'actitud de l'‘ara no toca’ parlar de corrupció per posar en el disparador Catalunya.

Atac al PSOE, menyspreu a Iglesias

La portaveu socialista, Margarita Robles, li va demanar la dimissió per la responsabilitat política de la corrupció al PP, però li va exigir que separés els àmbits, perquè el seu partit ha compromès recolzar el Govern tant davant l'1-O com en la lluita contra el gihadisme. “Dimiteixi per dignitat”, va reclamar.

Rajoy li va respondre amb una virulència sols comprensible des de la intenció de desprestigiar-la com a cara visible del PSOE al Parlament, ja que Pedro Sánchez no té escó. El líder del PP pràcticament va ignorar Iglesias, ja descavalcat a les enquestes, i es va acarnissar contra Robles. Va tractar d'equiparar Rajoy la seva declaració per Gürtel davant l'Audiència Nacional amb el testimoni que la portaveu socialista va prestar davant el cas Lasa i Zabala.

Robles li va respondre que la seva presència davant els tribunals va permetre llavors que es condemnés els culpable i que no té res a veure amb la corrupció que es jutja al PP. “No li acceptaré que em doni cap lliçó en defensa dels drets i llibertats, ni que li doni lliçons al PSOE en el seu compromís en la lluita antiterrorista”, li va advertir.

Desconnexió per desafecció

Els grups catalans van recollir el guant de Rajoy per parlar de Catalunya i van vincular la corrupció al PP al desig sobiranista d'independitzar-se. “¿Per què creu que volem fundar una república? Perquè estem farts de la corrupció”, va al·legar el republicà Joan Tardà, en una rèplica intensa que va elevar el soroll als escons a l'arribar a preguntar a Rajoy si creu que els catalans "són imbècils". El portaveu del PDECat, Carles Campuzano, va assenyalar a Rajoy que el “tancredisme no serveix per abordar reptes”.

Ni Podem ni Ciutadans van entrar en el debat català. Iglesias, que no ha parlat del referèndum des del seu sopar amb el vicepresident, Oriol Junqueras, es va cenyir als escàndols de finançament del PP i va assenyalar Rajoy com el “màxim responsable polític de la corrupció a Espanya”.

Albert Rivera va anunciar que dilluns presentarà la llei de limitació de mandats perquè els presidents sols puguin governar un màxim de vuit anys i va retreure la seva escassa voluntat de tirar endavant les mesures de regeneració democràtica que van subscriure en el pacte d'investidura.

Is Gürtel coming?

Notícies relacionades

Rajoy no va alterar el seu ritme. Va suggerir que la corrupció no passa factura electoral al PP i va deixar en mans de l'oposició seguir fent soroll amb un tema que, creu, és molest però no el desgasta.

Mentre ell parlava Units Podem posava a circular a les xarxes socials la seva campanya “Gürtel is coming”, en al·lusió al lema “Winter is coming”, de Joc de Trons.  Si la corrupció es converteix o no en aquest hivern advers per al Govern encara s'ha de veure. Però, de moment, Rajoy va superar el ple sense que entrés una ràfega de fred.