ATEMPTATS A BARCELONA

L'imam de Ripoll tenia una condemna anterior per tràfic de persones

Se li va imposar mig any de presó el 2003 per introduir a Espanya una persona amb passaport fals

El 2005 se'l va vincular a l'operació Chacal i el 2010 va ser condemnar per una partida d'haixix

zentauroepp39760101 pantallazo informativo atlas videos abdelbaki es satty170821151029

zentauroepp39760101 pantallazo informativo atlas videos abdelbaki es satty170821151029

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

El presumpte cervell dels atemptats de Catalunya, l'imam Abdelbaki es Satty, no solament acumulava una condemna de quatre anys de presó per tràfic de drogues sinó que existeix una sentència prèvia, del 2003, segons la qual va ser declarat culpable d'intentar introduir a Espanya de manera il·legal un ciutadà que viatjava amb un passaport falsificat, fets que li van comportar una pena de mig any de presó.

La sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, conclou que l'imam mort en l'explosió de la casa d'Alcanar (Montsià) va ser responsable d'un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers i el va condemnar igualment a una multa de 1.080 euros, d'acord amb la petició del Ministeri Fiscal. A més, va ser investigat en l'operació Chacal per la seva vinculació amb una presumpta cèl·lula gihadista de Vilanova i la Geltrú, que va acabar sent absolta pel Tribunal Suprem.

El presumpte adoctrinador de la cèl·lula gihadista que va perpetrar els atacs de Barcelona i Cambrils i que han deixat 16 víctimes mortals no comptava amb antecedents en el moment dels fets, que van tenir lloc al port de Ceuta a finals de novembre de 2002. 

Es Satty viatjava amb un vehicle Ford Scorpio propietat d'una altra persona aliena al procés quan funcionaris de les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat el van sorprendre intentant introduir un immigrant de la seva mateixa nacionalitat marroquina de camí a Algesires.

Aquesta sentència condemnatòria se suma a la dictada pel mateix Jutjat Penal número 2 de Ceuta de 2011 en la que se le va condemnar a quatre anys de presó per viatjar amb 121 quilos d'haixix a l'interior del seu vehicle.

L'imán de Ripoll fue sorprès el dia de Cap d'Any del 2010 també al port de Ceuta quan viatjava, procedent del Marroc acompanyat de tres germans marroquins amb residència a Cambrils (Tarragona) que van resultar absolts dels fets.

No va recórrer les seves condemnes

Notícies relacionades

En una primera declaració davant el jutge instructor va dir que va portar la droga sota amenaces, que el van enviar al Marroc a buscar-la i que si no ho feia el matarien a ell i a la seva família, no obstant en el judici va atribuir tot aquest testimoni una mala traducció de l'intèrpret i va confessar que ell portava la droga. Malgrat resultar condemnatòries, el presumpte cervell de la cèl·lula gihadista no va recórrer cap de les dues resolucions.

El titular del Jutjat Contenciós administratiu número 2 de Castelló que va revocar el 2015 una ordre d'expulsió a l'entendre que existia arrelament a Espanya per part de l'imam de Ripoll, no fa al·lusió en la seva sentència a aquesta condemna de mig any de presó per intentar introduir un compatriota de manera il·legal mentre intentava accedir a un transbordador amb destí Algesires.