LA UTILITZACIÓ DELS SÍMBOLS

Colau crida a evitar les banderes a la manifestació i Junqueras les defensa

La presència o no d'estelades tensa els preparatius de la marxa contra el terrorisme

L'ANC convida la ciutadania a participar-hi amb "banderes amb crespons negres"

ealos39799625 barcelona s mayor ada colau gestures as she gives a press co170826121208

ealos39799625 barcelona s mayor ada colau gestures as she gives a press co170826121208 / PAU BARRENA

1
Es llegeix en minuts

Tot i que encara edulcorada per l'atac gihadista, la tensió política està escalfant les hores prèvies a la manifestació de Barcelona contra el terrorisme. Sobre la convocatòria plana la incògnita de si alguns sectors polítics aprofitaran la cita per llançar consignes independentistes o en contra de la presència a Catalunya del Rei i del president del Govern. L'aixeta la va obrir el líder de l'ANC, Jordi Sànchez, al convidar a manifestar-se amb "banderes amb crespons negres". No va concretar quines banderes, però implícit va quedar la crida a exhibir estelades.

Una prova d'això és que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha hagut de recordar aquest dissabte que la marxa convocada sota el lema 'No tenim por' és de tota la ciutadania, per la qual cosa "no ha de ser en cap cas una manifestació de banderes", tot i que ha defensat que els participants hi vagin lliurement en la forma que decideixin. Una opinió no compartida pel vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que ha considerat "perfectament compatible" la presència d'ensenyes amb la reivindicació de la pau.

En declaracions a RAC-1, Colau ha argumentat que hi haurà més dies perquè la gent expressi moltes altres opinions polítiques, però que la cita d'aquest dissabte a Barcelona ha d'enviar una imatge d'humanitat i solidaritat amb les víctimes. I ha assegurat que "ningú s'ha d'incomodar" per la presència de Felip VI perquè la manifestació es fa pensant en les víctimes, en els seus familiars i en les persones afectades, i que per això "tothom hi té el seu lloc".

Oriol Junqueras

Notícies relacionades

En canvi, segons Junqueras, és "perfectament compatible" la presència de banderes a la manifestació amb tot allò que "es faci amb l'esperit de construir un món una mica millor, de tractar bé la gent i donar oportunitats a tothom". El líder republicà tampoc ha volgut polemitzar sobre la presència del cap de l'Estat: "Em sembla bé que tothom faci el que cregui que ha de fer".

Mentre les declaracions dels polítics mantenen les seves diferències en el to del matís respectuós, la presència o no de senyeres, estelades o banderes espanyoles ha derivat a les xarxes en intercanvi d'improperis.