LA MEMÒRIA HISTÒRICA

La justícia argentina anul·la una altra vegada l'ordre de detenció contra el franquista Martín Villa

Els magistrats ressalten que l'exministre, investigat per cinc morts el 1976, s'ha ofert a col·laborar

cjane27771584 gra026  madrid  06 11 2014   el exministro rodolfo160520160456

cjane27771584 gra026 madrid 06 11 2014 el exministro rodolfo160520160456 / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

La justícia argentina ha anul·lat, per segona vegada, l'ordre dictada per la jutge María Servini, que investiga l'anomenada 'querella Argentina' sobre el franquisme, amb el fi de detenir Rodolfo Martín Villa per prendre-li declaració per fets ocorreguts quan era ministre de Relacions Sindicals, el 1976, i de Governació (avui de l'Interior), el 1977, d'Espanya.

Segons han informat a Efe fonts pròximes a la defensa, la Cambra Criminal i Correccional Federal de Argentina -cambra d'apel·lació- afirma, en un acte de dimarts passat, que no hi ha fonament en la motivació que va adduir la jutge Servini per reiterar la seva ordre de detenció el passat 14 de juliol, l'endemà que aquesta Cambra anul·lés la seva ordre per injustificada.

Davant el motiu esgrimit per la jutge d'instrucció per detenir Martín Villa -que "no s'ha posat a dret" malgrat els exhorts perquè declari-, els magistrats ressalten que al sumari hi ha constàncies que des del principi, el desembre de 2014, l'exministre ha pretès donar la seva versió i s'ha ofert a col·laborar en la investigació.

Espanya va negar l'extradició

La Cambra aclareix que, si no han donat resultat les sol·licituds del Jutjat per prendre-li declaració, no ha sigut perquè Martín Villa s'hagi negat a declarar sinó perquè les autoritats espanyoles no van concedir la seva extradició i perquè jutges espanyols han determinat que no s'escau que la jutge Servini l'interrogui com a imputat.

L'acte de la cambra d'apel·lació és crític amb l'actuació de la jutge Servini com a responsable de la instrucció, han afegit les fonts.

Els magistrats recorden que ja van advertir Servini que el dèficit en la seva investigació dels fets amb què es pretén relacionar Martín Villa "havia generat una carència de fonamentació" a l'hora de qualificar tals fets com a delictes de genocidi o de lesa humanitat.

I afegeixen que aquesta omissió es repeteix en la reiterada ordre de detenció.

Les vies disponibles

La cambra d'apel·lació argentina adverteix, a més, que "hi havia raons de pes" perquè, abans d'establir, com s'ha fet, conclusions sobre la qualificació jurídica dels fets, el jutjat d'instrucció hauria d'haver esgotat les vies disponibles per atendre la petició de Martín Villa d'aportar la seva versió dels fets.

Notícies relacionades

L'acció de la jutge argentina parteix d'una querella presentada contra Martin Villa en que se'l responsabilitza dels successos de Vitòria que van causar cinc morts el març de 1976, quan ell era ministre de Relacions Sindicals.

En plena transició espanyola, pocs mesos després de la mort del dictador Francisco Franco, la policia va reprimir una concentració de treballadors a Vitòria, acció que es va saldar amb cinc morts i nombrosos ferits.