Turull: "Si la Policia tenia informació de l'imam l'hauria d'haver passat als Mossos"

El portaveu de la Generalitat insisteix a reclamar al Govern central l'accés de la policia catalana a la base de dades d'Europol

jregue39442935 barcelona    25 07 2017   pol tica    jordi turull  nuevo co170823103334

jregue39442935 barcelona 25 07 2017 pol tica jordi turull nuevo co170823103334

2
Es llegeix en minuts

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha criticat aquest dijous les declaracions del portaveu del Sindicat Unificat de la Policia (SUP)Ramón Cossío, i ha denunciat que els Mossos haurien haver preguntat a les Forces de Seguretat de l'Estat si tenien informació sobre l'imam de Ripoll, el suposat líder de la cèl·lula terrorista, ja que ells tenen la responsabilitat de controlar les mesquites.'

Turull ha considerat "lamentable" aquestes afirmacions i ha considerat que si la Policia Nacional tenia informació rellevant sobre l'imam l'hauria d'haver passat als Mossos. Algú ha d'assumir alguna responsabilitat", ha afegit.

En declaracions a 'El Plural', Cossío va treure a la llum la relació d'Abdelbaki Es Satty amb un detingut en una operació contra el gihadisme el 2007. Va assegurar que malgrat tenir antecedents, no hi va haver "control" sobre ell "perquè no es consulten les bases de dades i no es consulta les autoritats espanyoles". "Si els Mossos estan portant el control de les mesquites, i després de fer les seves comprovacions, el que estableix el protocol és que sigui aquest cos el que recorri a les forces de seguretat de l'Estat i els pregunti si hi ha alguna informació; nosaltres només hem de pitjar un botó per reenviar-los l'historial. Així de senzill", ha afegit.

El portaveu de la Generalitat també ha censurat les crítiques, tant del SUP com de l'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC), i ha denunciat la seva "exclusió" i "aïllament" de la investigació dels atemptats. Segons ell, aquests retrets s'haurien d'haver explicitat en les reunions de coordinació de la crisi en què van participar tant els Mossos, com comandaments de la Policia i la Guàrdia Civil. "Allà no es va dir res i cap cos va llançar retrets a un altre per res de l'actuació", ha destacat.

Europol

Notícies relacionades

D'altra banda, Turull ha reclamat al Govern central que "reconsideri" la seva postura sobre l'accés dels Mossos a la base de dades d'Europol. Ha recordat que a la Junta de Seguretat del mes de juliol passat es va acordar que "es faria el possible per aconseguir la màxima presència possible dels Mossos a Europol" i ha mostrat els seus recels perquè en un moment de gran prestigi de la policia catalana l'Executiu central faci declaracions en el sentit d'un menor accés a l'Oficina Europea de Policia.

"Si l'Estat ens diu que no hi podem estar perquè no som Estat, en prendrem nota", ha afegit en resposta al ministre Íñigo Méndez de Vigo, que la vigília va afirmar que Europol és un organisme "que treballa amb estats membres" i que, per tant, "l'interlocutor ha de ser l'Estat".