ESQUERRA 'ABERTZALE'

EH Bildu suspèn una manifestació a favor del procés pels atemptats

La coalició independentista, així com el PNB, el PSE i el Govern basc, serà dissabte a Barcelona

Denunciades diverses 'txosnas' a les festes de Bilbao per exhibir fotografies de presos d'ETA

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

EH Bildu ha decidit suspendre la manifestació convocada per demà divendres a Bilbao en suport al procés sobiranista de Catalunya. La coalició considera que després dels atemptats de Barcelona Cambrils, "s'ha de deixar tot el protagonisme a la societat catalana". També ha anunciat que enviarà una representació a la marxa que se celebrarà dissabte a Barcelona contra el terrorisme.

La mobilització suspesa per EH Bildu havia d'anar encapçalada per una pancarta amb el lema "Amb Catalunya, amb la democràcia", i s'emmarcava en les diferents accions organitzades per aquesta formació per recolzar la cita amb les urnes de l'1 d'octubre. De fet, ja va celebrar una altra marxa similar el 12 d'agost durant les festes de Sant Sebastià.

Amb tot, no faltarà una mobilització de l'esquerra 'abertzale' a la capital biscaïna, ja que s'ha convocat una altra protesta per al mateix dia, en aquest cas convocada per la iniciativa Kalera, Kalera (Al carrer, al carrer), per reclamar l'excarceració dels presos etarres "i el seu retorn a casa".

Manifestació a Barcelona

EH Bildu ha fet arribar el seu condol a les víctimes dels atemptats de Barcelona Cambrils, i ha optat per no interferir amb proclames polítiques "en aquests moments tan dolorosos". La delegació que enviarà la coalició a la manifestació de dissabte estarà encapçalada per Maddalen Iriarte i Peio Urizar.

Des d'Euskadi també hi serà present una representació del Govern basc, encapçalada pel 'lehendakari', Iñigo Urkullu, i la secretària general dels socialistes bascos, Idoia Mendia, amb altres destacats dirigents del PNB i el PSE. També anirà a la marxa la presidenta de Navarra, Uxue Barkos, per expressar "la solidaritat de la ciutadania navarresa amb les víctimes, els seus familiars i amb el poble de Barcelona i Catalunya".

Denúncies a les comparses

Dignitat i Justícia ha anunciat que denunciaran davant l'Audiència Nacional les comparses bilbaïnes AskapeñaTxori Barrote i Kaskagorri per un presumpte delicte d'"enaltiment del terrorisme" per l'exhibició de fotografies de presos d'ETA. Aquesta associació ha criticat que els locals d'aquestes agrupacions festives estan decorats "en la seva integritat" amb imatges de reclusos que, tot i tenir els ulls tapats, "són perfectament reconeixibles". Daniel Portero, president de Dignitat i Justícia, ha assegurat que "entre ells hi ha els assassins" del seu pare.

Notícies relacionades

El vicesecretari de Drets i Llibertats del PP biscaí, Carlos García, s'ha sumat a les crítiques a l'afirmar que "encara amb ferits de Barcelona entre la vida i la mort, hi ha miserables avui exhibint fotos de terroristes". La Delegació del Govern al País Basc ha traslladat a la Fiscalia de l'Audiència Nacional els fets perquè determini si són constitutius d'un delicte.

Per la seva banda, l'alcalde de Bilbao, Juan Mari Aburto, ha demanat "deixar que la justícia faci la seva feina" i ha expressat que "tothom se senti a gust en aquestes festes, que ningú se senti agredit".