Guàrdies civils i policies critiquen que la Generalitat desconegués la relació de l'imam de Ripoll amb un gihadista detingut el 2007

L'AUGC i el SUP denuncien l'exclusió dels seus cossos en la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Guàrdia Civil i Policia Nacional denuncien haver estat “marginats” en la investigació dels atemptats. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) i el Sindicat Unificat de Policia (SUP) han denunciat el que consideren una "exclusió" i un "aïllament" a les forces i cossos de seguretat de l'Estat en la investigació dels atemptats gihadistes comesos a Catalunya. En un comunicat conjunt, critiquen el "desconeixement per part de les autoritats catalanes del fet que l'imam de Ripoll (Girona) fos deixeble d'un dels principals detinguts en l'operació de la Policia Nacional contra el terrorisme gihadista Chacal l'any 2007Chacal ".

El nom d'Abdelaki Es Satty va aparèixer en la citada operació, desenvolupada a Vilanova i la Geltrú, en què va ser detingut un cosí seu. A més, va conviure amb altres implicats i una còpia de la seva documentació es trobava en poder d'un altre detingut, però les forces de seguretat no van trobar cap vincle de l'imam de Ripoll amb les activitats delictives de la cèl·lula.

L'AUGC i el SUP, organitzacions majoritàries en les forces i cossos de seguretat de l'Estat, després de mostrar el seu suport a la feina dels Mossos d'Esquadra, denuncien "l'exclusió i l'aïllament sofert" per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional "durant la investigació i la gestió dels atemptats".

"Una vegada més la debilitat de les institucions i dels responsables polítics del nostre país ha provocat que l'experiència i l'estructura a nivell nacional presents a la Policia i a la Guàrdia Civil en l'àmbit de la lluita antiterrorista hagi sigut marginada de forma dolosa en la investigació", lamenten.

"Estat català autosuficient"

Afegeixen que això s'ha fet "amb un únic objectiu, el de transmetre una imatge a l'exterior de les nostres fronteres d'un Estat català autosuficient, instrumentalitzant per a això sense cap mirament la seguretat pública i assumint, per tant, els errors i les conseqüències que d'aquesta praxi se'n pogués derivar".

Fan referència concreta a l'"impediment d'accés a l'equip TEDAX (tècnic especialistes en desactivació d'explosius) de la Guàrdia Civil a la casa d'Alcanar (Montsià) després de l'explosió".

Segons AUGC i SUP, amb tot això "queda en evidència una vegada més la flagrant vulneració dels acords de cooperació així com el deficient funcionament dels mecanismes de comunicació entre les Forces i Cossos policials del nostre país".

Notícies relacionades

En qualsevol cas, SUP i AUGC reiteren el seu suport a la feina portada a terme pels Mossos d'Esquadra, "que han arriscat les seves pròpies vides per protegir la dels ciutadans".

"Per això precisament es fa més necessària una acció conjunta que no relegui la solvència i el bagatge de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, menystingudes en aquesta ocasió en perjudici de la seguretat pública", conclouen.