EL POLS INDEPENDENTISTA

Junts pel Sí s'afanya a blindar l'1-O

El Govern català dosifica els temps per evitar que els atemptats alterin el full de ruta independentista

Forcadell tampoc preveu tramitar aquest dimarts la llei del referèndum i acosta el pols a la Diada

zentauroepp39707224 mesa parlament bertran170816115323

zentauroepp39707224 mesa parlament bertran170816115323

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Barcelona

Dia 22 d’agost i, per tant, dimarts. Nova oportunitat perquè la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, inclogui en l’ordre del dia de la Mesa del Parlament la llei del referèndum, adormida al registre de la Cambra, i de passada obri la capsa de Pandora de la reacció-contrareacció que condueixi al xoc de trens entre Estat i Generalitat. I, com dimarts passat, nova falsa alarma. Perquè no serà aquesta la setmana en què s’iniciï la muntanya russa. Hi ha múltiples raons, i l’estat postatemptat també n’aporta alguna, però la clau és la gestió del temps que fan el Govern català i Junts pel Sí, que han plantejat una espècie de guerra de nervis de desgast.

    

El que és inamovible és que la llei ha de ser aprovada pel ple del Parlament del 6-7 de setembre, l’últim abans que s’iniciï la campanya (prevista en el text) de 15 dies prèvia al referèndum. Això dona, encara, tres opcions perquè s’abordi a la Mesa. Aquest dia 22, el dimarts 29 i, fins i tot, encara que no és habitual per la proximitat del ple, el 5 de setembre. La simple inclusió en l’ordre del dia generarà una resposta immediata de l’Estat perquè el Tribunal Constitucional (TC) suspengui la llei.

    

Si ho fes ara, la seqüència de fets aproximaria la polèmica en excés a la gran manifestació unitària contra el terrorisme de dissabte. Per una altra part, propiciar l’eclosió de l’assumpte la mateixa setmana del ple, on se succeiria tant la suspensió de l’Estat com la desobediència del Parlament, escalfaria la Diada del dilluns següent. Amb el calendari a la mà el dilema és de fàcil resolució per al front independentista.

    

Això no evita que hi hagi hagut alguna veu a la trinxera secessionista que hagi demanat que la inclusió per part de Forcadell es fes immediatament amb l’objectiu de demostrar que la violència terrorista no afecta el desenvolupament normal dels assumptes polítics, encara que la gestió dels temps que realitza Junts pel Sí ja incloïa aquesta tensa espera fins a la primera setmana del setembre.

    Quan JxSí i la CUP van entrar la llei al registre de la Cambra, el 31 de juliol, es va donar per fet que en la segona quinzena d’agost, habilitada sospitosament aquest any, s’hi donaria curs. De fet, quan dimarts passat la presidenta del Parlament va evitar l’assumpte, Ciutadans, el PSC i el PP van unir les seves veus per queixar-se’n amargament a l’entendre que la decisió de Forcadell oscil·lava entre la burla i la improvisació.

TOTES LES VIES OBERTES

El mar de dubtes en què els independentistes pretenen sumir el Govern central inclou, fins i tot, el mateix procediment d’aprovació de la llei. En una entrevista d’ACN, el president del grup de Junts pel Sí, Lluís Corominas, va afirmar que «totes les vies que poden portar a l’aprovació de la llei estan obertes», cosa que significa que, al final, pot no tractar-se d’un tràmit parlamentari sinó d’una acció directa del Govern català.

    

Entre altres motius, i encara que sembli gairebé una broma, perquè el reglament de la Cambra que permet la tramitació exprés del text, la denominada lectura única, es troba ara mateix suspès pel Tribunal Constitucional, després del pertinent recurs del Govern central. El mateix TC, la setmana passada, va desestimar el recurs de súplica de la Generalitat perquè s’aixequés la suspensió cautelar per espai de cinc mesos imposada setmanes abans.

Notícies relacionades

    

Membres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) van notificar la setmana passada a Forcadell i a la resta de membres de la Mesa la suspensió.