ATEMPTAT A BARCELONA

¿Per què la Rambla no té bol·lards de protecció?

Els Mossos no van fer cas al desembre d'una ordre de la Policia Nacional

zentauroepp36682797 madrid 21 12 2016  sociedad vigilancia antiterrorista en lis170819200746

zentauroepp36682797 madrid 21 12 2016 sociedad vigilancia antiterrorista en lis170819200746 / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El 20 de desembre de l'any passat, l'endemà de l'atropellament massiu en un mercat nadalenc de Berlín, el Policia Nacional va remetre un ofici a totes les seves prefectures, a les policies autonòmiques i a les municipals perquè instessin els ajuntaments a adoptar "mesures de protecció física en espais públics" que impedissin atacs similars "en llocs d'alta concurrència de persones".

"La protecció d'aquests espais públics s'hauria de portar a terme per part dels ajuntaments mitjançant la instal·lació provisional de grans jardineres o bol·lards als accessos que dificultin o impedeixin l'entrada de vehicles", aconsellava la circular. No obstant, la Rambla barcelonina no comptava amb aquestes mesures de protecció, una absència que des de dijous es retreuen les tres administracions implicades: Govern, Generalitat i ajuntament.

"Cap amenaça concreta"

Després de rebre aquella directriu, els Mossos d'Esquadra se'n van desmarcar al·legant que la seguretat ciutadana era una competència de la Generalitat, que convenia evitar l'"alarmisme" i que a Catalunya no s'havia detectat "cap amenaça concreta" per part del gihadisme, en paraules del portaveu de la policia autonòmica, Xavier Porcuna.

"I tant que es bloquejaran els accessos als espais amb aglomeracions de ciutadans quan es consideri que aquesta és la millor manera de protegir-los, però no donarem cap ordre genèrica ni indiscriminada", va asseverar Porcuna. Aquest dissabte, en canvi, el portaveu del Govern, Jordi Turull, s'ha escudat en "raons tècniques" per justificar que no s'atengués el consell de la Policia.

Nova circular

Notícies relacionades

Després de l'atemptat de la Rambla, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, va assenyalar la Conselleria d'Interior com a responsable de les mesures de seguretat antiterrorista i, per tant, de l'absència de bol·lards. "L'Ajuntament de Barcelona no s'ha negat mai a posar bol·lards. Sempre que se li ha requerit, ho ha fet", ha tuitejat Pisarello. Però la mateixa alcaldessa, Ada Colau, ha descartat "omplir Barcelona de barreres" subratllant que ha de seguir sent "una ciutat en llibertat".

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha recordat aquest dissabte que seria "convenient" que tots els ajuntaments complissin la circular del desembre. Hores després, el seu número dos, José Antonio Nieto, emetia un ofici reiterant, entre altres coses, la necessitat d'instal·lar mesures passives de seguretat als punts neuràlgics de les ciutats.