TERROR GLOBAL

Interior manté el nivell 4 d'alerta antiterrorista amb noves mesures de reforç

S'ampliarà la seguretat en llocs turístics i d'afluència massiva de ciutadans

També es reforçaran els controls amb França i "els dispositius de reacció davant un atemptat"

La taula d’avaluació de l’amenaça terrorista ha decidit mantenir en el 4, d’una escala de 5, el nivell d’alerta. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

El Ministeri de l’Interior va decidir dissabte mantenir el nivell 4 d’alerta antiterrorista, al no haver-hi una «situació d’atemptat imminent», que és per al que està previst l’únic nivell superior. Per justificar la mesura, el ministre Juan Ignacio Zoido es va remetre en tot moment al criteri «unànime» dels experts de tots els cossos policials que van participar en la taula de valoració de l’amenaça terrorista, convocada de manera extraordinària arran dels atacs d’aquest dijous a Barcelona i Cambrils (Baix Camp).

Sí que es reforçaran els dispositius de seguretat en llocs turístics i d’afluència massiva de ciutadans, així com «els dispositius de reacció davant d’un atemptat» en funció del mètode utilitzat. Les mesures també inclouen la «intensificació de la prevenció de potencials objectius» i augmentar la col·laboració amb les policies locals. En cap cas aquests reforços, segons fonts del departament, suposen que agents de la policia o de la Guàrdia Civil patrullin en zones competència dels Mossos d’Esquadra.

Frontera amb França

Després de la reunió, el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va enviar un ofici per concretar els reforços. Entre ells figura intensificar els controls policials a la zona fronterera hispanofrancesa; fer-los de manera aleatòria a persones i vehicles en zones molt concorregudes, i que hi hagi més presència de vehicles policials en punts estratègics, informa Europa Press.

 

El nivell 4 d'alerta antiterrorista està vigent a Espanya des del 26 de juny del 2015, després dels atemptats a França, Tunísia, Kuwait i Somàlia. El 5 implica recórrer a l’Exèrcit per contribuir a augmentar la presència policial als carrers i així donar més sensació de seguretat als ciutadans. Consisteix, entre altres mesures que arriben fins i tot a la «restricció i control de l’espai aeri, a fer participar els militars en operatius, com per exemple la »vigilància i protecció d’infraestructures considerades crítiques». Els agents que la desenvolupen habitualment queden lliures per patrullar pels carrers. 

Zoido va demanar la col·laboració ciutadana per denunciar casos de radicalització gihadista i va destacar la comunicació existent amb «països amics» per mirar de trobar connexions entre terroristes. Va advocar per la creació d’una carta europea de víctimes del terrorisme, perquè totes tinguin «els mateixos tracte i protecció». Als atemptats de Barcelona i Cambrils hi va haver víctimes de 34 nacionalitats.    

    

Una imatge de la reunió de la taula de valoració de l'amenaça terrorista / EFE / J. J. GUILLÉN

Diferències amb França o Itàlia 

Notícies relacionades

Els experts consultats ja descartaven que s’establís un nivell 5 com sí que han fet altres països com França o Itàlia, perquè allà és més senzill. Tant la gendarmeria francesa com els carabinieri disposen d’unitats militaritzades que és a les que es recorre quan es presenten aquestes situacions. 

El nivell 4 suposa "el màxim reforçament dels dispositius de seguretat" i de les capacitats de control i seguiment de tots els organismes implicats. Després dels atemptats de París, del novembre del 2015, encara que el nivell a Espanya no es va elevar, sí que es va decidir reforçar la seguretat en diversos àmbits dins del mateix nivell 4, intensificant la vigilància als punts que les forces de seguretat identifiquen com a més vulnerables o de gran afluència de públic.