Rajoy cancel·la les vacances i es desplaça a Barcelona

El president i Puigdemont coincidiran aquest divendres en el minut de silenci per les víctimes

Sánchez, Iglesias i Rivera viatgen a Catalunya per mostrar la seva repulsa a l'atemptat

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

L'atemptat terrorista en Barcelona Barcelona ha trobat el president del Govern espanyol a Galícia, on estiuejava amb la família, eventualitat que ha alentit la resposta del Govern central. Després de certa incertesa, la Moncloa ha confirmat que Mariano Rajoy cancel·lava el seu estiueig i es desplaçava a la capital catalana en un vol directe. També ha informat del desplaçament de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el Ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que era a Algesires.

L'avió del president ha aterrat a Barcelona sobre les deu de la nit, quan ja havien comparegut el president, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Puigdemont ha avançat que és d'esperar que coincideixi amb Rajoy aquest divendres en el minut de silenci en repulsa de l'atemptat a Barcelona i ha indicat la possibilitat que intercanviïn opinions en persona abans d'aquesta trobada, encara que no ha donat més detalls. 

Condemna unànime

Durant tota la tarda, Rajoy ha estat en contacte amb les autoritats catalanes i també ha conversat amb els líders de l'oposició, a qui ha traslladat que el Pacte Antiterrorista es reunirà de forma imminent. Els partits han condemnat de forma unànime l'atemptat, en comunicats propis i en un text consensuat per totes les forces polítiques al Congrés dels Diputats.

“Davant els actes de barbàrie que hi ha hagut avui a la ciutat de Barcelona, el Congrés dels Diputats vol manifestar en nom del conjunt dels espanyols el seu més enèrgic i sentit rebuig a tota mena de violència criminal sigui quin sigui el seu origen”, recull el document, en què expressen la seva unitat sense fissures davant la barbàrie.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el de Podem, Pablo Iglesias, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, es desplaçaran a Barcelona per estar presents aquest divendres en el minut de silenci.

En xarxes socials, el líder socialista ha mostrat la seva “preocupació” i ha enviat el seu suport a les víctimes i els familiars. La seva portaveu parlamentària, Margarita Robles, s'ha posat en contacte també amb el ministre de l'Interior.

Iglesias, ha fet explícit la seva repulsa a l'atemptat i s'ha posat al servei de les autoritats. Albert Rivera ha suspès l'acte que tenia previst a Menorca, on estiueja, i ha advertit que Barcelona no farà “un pas enrere”. El líder de C’s ha demant als partits “unitat” per lluitar contra el terrorisme.

"La unitat del poble espanyol"

El PP, en un comunicat, subratlla la importància que la lluita contra el terrorisme sigui unànime. “Des de la consternació i el dolor, però també des de la fermesa, el Partit Popular vol destacar la unitat del poble espanyol en la defensa de les llibertats i la democràcia. Només junts és possible combatre els terroristes i els seus actes de barbàrie”, assenyala el text.

El PSOE i C’s han apel·lat a la unitat dels partits polítics, i Podem ha expressat la seva “ferma condemna a l'odi i el terror”.

Notícies relacionades

La Casa del Rei ha expressat la seva repulsa a Twitter: “Són uns assassins, simplement uns criminals que no ens terroritzaran. Tot Espanya és Barcelona. La Rambla tornarà a ser de tots”.

Les institucions han convocat per a aquest divendres a les dotze del migdia un minut de silenci.