LLUITA CONTRA EL GIHADISME

Interior manté el nivell 4 d'alerta antiterrorista, malgrat l'atemptat

El jutge i el fiscal en cap de l'Audiència viatgen a Barcelona a examinar el lloc del crim

La Fiscalia va demanar ser reforçada davant l'augment de causes per terrorisme gihadista

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

Gràcies a les detencions de presumptes gihadistes tot just fer palesa la seva radicalització a les xarxes socials, Espanya havia aconseguit que el brutal atemptat que va viure Madrid el 2004 no es repetís a Espanya. Fins avui, que els temors de tots els experts en gihadisme s'han vist confirmats amb l'atemptat sofert aquest dijous a la Rambla de Barcelona, amb una furgoneta que ha envait la vorera central per atropellar els vianants, a l'estil del que ja havia passat a França. Malgrat això, el Ministeri de l'Interior, el titular del qual, Juan Ignacio Zoido, s'ha desplaçat a Barcelona, manté de moment el nivell 4 d'alerta antiterrorista, segons ha informat aquest departament.

Es tracta del segon nivell més alt; per sobre d'ell només hi ha el 5, previst per a les situacions en què es considera "molt alt". El nivell quatre es va establir el 26 de juny de 2015, després dels atemptats viscuts a França, Tunísia, Kuwait i Somàlia. Fins ara sempre que s'ha produït un atemptat a Europa, la taula de valoració del risc terrorista s'ha reunit l'endemà per revisar el nivell d'alerta antiterrorista, i per això ho podria fer aquest divendres, però encara no ha sigut convocada. L'activació de cada nivell d'alerta "competeix el ministre de l'Interior, a través de la Secretaria d'Estat de Seguretat, sobre la base dels informes de valoració de l'amenaça i altres circumstàncies associades a la mateixa que elabora un comitè integrat per experts en la lluita antiterrorista", segons informa Interior.

Augment substancial de causes

Des dels atemptats de l'11-M, als trens de rodalies de Madrid, on es van produir 192 morts, el reforçament de les forces i cossos de seguretat de l'Estat en matèria de terrorisme gihadista ha permès la detenció de 179 persones des que es va elevar l'alerta al nivell 4, cosa que ha fet que les causes per aquest tipus de terrorisme a l'Audiència Nacional creixin exponencialment. 

La fiscalia d'aquest òrgan ja va demanar al juny un reforç per assumir aquests procediments, als quals se sumarà l'obert aquesta mateixa tarda pel jutge Fernando Andreu, de guàrdia aquesta setmana a l'Audiència Nacional i que, acompanyat pel fiscal en cap d'aquesta seu judicial, Jesús Alonso, s'ha desplaçat a Barcelona per reconèixer el lloc on s'ha produït l'atemptat. Les persones que siguin detingudes per la participació en aquests fets seran conduïdes a Madrid per prendre'ls declaració.

Notícies relacionades

Malgrat que la majoria de les causes obertes a l'Audiència es deuen a delictes d'enaltiment o autoadoctrinament no han faltat els avisos que un atemptat a Espanya podia succeir. El passat 3 de juliol, el jutge Santiago Pedraz enviava a la presó quatre presumptes gihadistes, per integració a l'Estat Islàmic, i en l'acte afirmava que un d'ells, Abdelkader Mahomoudi, hauria planejat una "matança" a la plaça de l'Ajuntament d'Inca (Mallorca) apunyalant vianants. 

Només 10 dies abans, el seu company, el jutge Ismael Moreno havia enviat a la presó un altre gihadista, el ciutadà marroquí Rachid Elomari, pels delictes de pertinença a organització terrorista, adoctrinament i enaltiment del terrorisme. El magistrat afirmava en la seva resolució que existeixen prou indicis que "es trobava en vies de planificació d'un atemptat terrorista a Madrid".