L'ANC i Òmnium pressionen el PDECat per aprovar la llei de transitorietat abans de l'1-O

La CUP i ERC coincideixen a anticipar-se per evitar un possible buit legal si guanyés el 'sí'

jregue38842440 barcelona  10  06 2017la assemblea nacional catalana  anc   170817110437

jregue38842440 barcelona 10 06 2017la assemblea nacional catalana anc 170817110437 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

A 44 dies del referèndum, el full de ruta si guanyés el 'sí' segueix sent el secret més ben guardat del Govern. Tot i que la CUP ha difós informació sobre el contingut de la llei de transitorietat, encara no hi ha data marcada per al seu registre i aprovació. Aquesta norma és la que regiria a Catalunya en el trànsit de l'autonomisme a la independència i establiria les bases del nou Estat català, un postulat que ERC sempre ha resumit com el salt de la legalitat espanyola a la catalana. Però el PDECat s'enroca i manté que s'ha de tramitar després de l'1-O, quan es coneguin els resultats del referèndum, mentre que els cupaires i els republicans prefereixen anticipar-se.

Les entitats sobiranistes, per la seva part, no amaguen la seva inquietud davant el que per elles suposaria un buit legal si la seva posició guanyés a les urnes i demanen que s'aprovi a la Cambra abans de l'1-O per poder "culminar" el procés. En declaracions a la Cadena SER, el president de l'ANCJordi Sànchez, ha sostingut aquest dijous que sobre aquesta norma hi ha "molta literatura i molt soroll mediàtic", però ha insistit que hi ha un "acord bàsic" i que serà possible "en qualsevol cas" la seva tramitació.

Notícies relacionades

Més contundent va ser aquest dimecres el president d'Òmnium CulturalJordi Cuixart, que va assegurar en una entrevista a Catalunya Ràdio que és "fonamental" que la llei de transitorietat es tiri endavant abans de la data anunciada per a la consulta.

Les dues entitats confien que Junts pel Sí i la CUP consensuïn una data per a la seva tramitació, encara que la formació anticapitalista ja s'ha anticipat i ha assegurat que ho farà en solitari si finalment la coalició sobiranista no vol fer aquesta maniobra abans de l'1-O. El diputat cupaire Benet Salellas va defensar, en una entrevista a Europa Press, que aquesta norma "fa vinculant el referèndum" i "marca la diferència amb el 9-N", de manera que considera que ha de quedar lligada i ben lligada abans de la cita anunciada per l'Executiu de Puigdemont.