Defensa organitza una jura de bandera civil a una setmana de l'1-O

L'acte se celebrarà a Figueres el 23 de setembre

Imatge del dia de la Constitució del 2012, a la plaça de Colón de Madrid.

Imatge del dia de la Constitució del 2012, a la plaça de Colón de Madrid. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Defensa ha organitzat una jura de bandera per a personal civil a Figueres el pròxim 23 de setembre, una setmana abans del referèndum d'autodeterminació fixat per a l'1 d'octubre.

Segons ha informat l'Exèrcit de Terra, aquesta jura de bandera, que està oberta a qualsevol ciutadà, se celebrarà al castell de Sant Ferran. Els interessats a participar en aquest acte patriòtic s'hi podran inscriure abans del 20 de setembre i informar la Subdelegació de Defensa de Girona o el Regiment d'Infanteria 'Arapiles' número 62.

"Entregueu la vida en defensa d'Espanya"

"¡Espanyols! ¿Jureu o prometeu per la vostra consciència i honor guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, amb lleialtat al Rei i, si fos necessari, entregar la vostra vida en defensa d'Espanya?", són les paraules que pronuncia un cap d'Unitat de l'Exèrcit en aquest tipus d'actes solemnes, on els ciutadans participants han de respondre, en to castrense: "¡Sí, ho fem!".

Després de fer jurament, cada un dels participants s'acosta a la bandera espanyola per besar-la en un gest simbòlic que suposa segellar el compromís amb Espanya. Els únics requisits per jurar bandera són tenir la majoria d'edat, estar en possessió de la nacionalitat espanyola i no haver sigut declarat incapaç per una sentència judicial ferma.

La diferència més gran entre la jura de bandera civil i la militar és que els membres de l'Exèrcit divideixen l'acte en dues parts. Després de realitzar la promesa i besar la bandera, els soldats desfilen, de tres en tres, sota l'arc format per la bandera i el sabre de l'autoritat militar que els ha pres jurament.

Diputats del PP ja van fer un petó la bandera

Notícies relacionades

Les jures de bandera civils se celebren a tot el territori espanyol, i per al mes de setembre també hi ha organitzats actes d'aquest tipus a la Corunya, Melilla, Bolaños de Calatrava (Ciudad Real), Pilas (Sevilla), Béjar (Salamanca), Herrera del Duque (Badajoz) i a les localitats madrilenyes d'Ajalvir i Algete.

El 2015, una trentena de diputats del Partit Popular van participar en un acte de jura de bandera celebrat per la Guàrdia Reial a la caserna d'El Pardo (Madrid) que va incloure a més un homenatge als caiguts per Espanya.