EN APLICACIÓ DE LA LLEI DE MEMÒRIA HISTÒRICA

Un informe demana canviar de nom la plaça Antonio Machado de Sabadell per "anticatalanista"

El text, encarregat per l'ajuntament, també proposa modificar els carrers dedicats a Goya, Góngora o Quevedo per ser exemples del "model pseudocultural franquista"

zentauroepp5931132 antonio machado  170815085919

zentauroepp5931132 antonio machado 170815085919

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'aplicació de la llei de memòria històrica a la llista de carrers dels municipis espanyols està donant lloc a nombroses polèmiques, com la que s'ha donat a Madrid amb la paralització del canvi de nom del carrer Millán Astray per decisió judicial. L'últim episodi té lloc a Sabadell i, si s'aplica un informe encarregat per l'ajuntament, segur que portarà cua.

Segons va avançar el digital 'iSabadell.cat' i detalla aquest dimarts 'El Mundo', el document elaborat per l'historiador Josep Abad proposa modificar el nom de la plaça dedicada al poeta Antonio Machado, ja que considera que "sota l'aurèola republicana i progressista amb què s'ha revestit la seva figura hi ha una trajectòria espanyolista anticatalanista". Al mateix sac que l'autor de 'Campos de Castilla' -que va morir el 1939 a Cotlliure (Catalunya Nord) poc després d'exiliar-se fugint de les tropes franquistes-, Abad també hi col·loca Francisco de Quevedo, ja que els considera "hostils a la llengua, la cultura i la nació catalanes".

Altres noms que l'informe es planteja si haurien de continuar al nomenclàtor són els de Francisco de Goya, Calderón de la Barca, Garcilaso de la Vega, Luis de Góngora, José de Espronceda, Ramón de Campoamor, Gustavo Adolfo Bécquer, Leandro Fernández de Moratín, Tirso de Molina o Mariano José Larra, perquè són exemples paradigmàtics del "model pseudocultural franquista" que, segons l'historiador, s'hauria de corregir.

Referents de Castella

"Avui dia, els referents culturals són mundials i no estan restringits a Castella -en detriment dels referents culturals propis- com en dictatorials temps passats, o almenys no hi haurien d'estar", afegeix Abad en el seu text, alhora que insta a adequar el nom dels carrers de la ciutat "a la realitat sabadellenca, catalana i mundial" per "desfer-se de les últimes rèmores d'un nomenclàtor que era una eina de propaganda franquista i castellanista espanyolista (tant a nivell de personatges com a nivell històric, geogràfic i cultural)".

Seguint aquest raonament, l'historiador també suggereix renovar els noms dels carrers dedicats a Agustina de Aragón, Bailèn, Dos de Maig, Numància, Covadonga, Franciso Pizarro, Rif, Tetuan, i fins i tot a Dolores Ibárruri 'la Pasionaria' o a Rafael de Riego, el creador de l'himne de la República.

El consistori, governat per Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell i Guanyem, va encarregar l'informe, però, segons explica a 'El Mundo' la regidora de Cultura, Montserrat Chacon (ERC), el van sol·licitar per "disposar d'una fotografia amb què començar a treballar". "És una eina més, una proposta, no significa que el que l'informe digui és el que hàgim de fer", afegeix Chacon..

"Machado es queda"

En aquest sentit, l'ajuntament ha emès una nota aquest dimarts en què subratlla que l'informe "és extern i no vinculant" i que ha sigut enviat a les entitats de la ciutat perquè decideixin si hi volen incloure alguna modificació. Posteriorment, haurà de ser avalat pel govern local. I l'alcalde ha publicat un missatge al seu compte de Twitter en què assegura que "Machado es queda".

Crítiques de diferents partits

Després de difondre's la notícia, el regidor de Ciutadans a Sabadell Adrián Hernández ha demanat la dimissió de la regidora de Cultura. "No pot ser regidora de Cultura qui encara no ha retirat un informe que proposa eliminar del nomenclàtor Machado, Larra o Francisco de Goya i ha pagat diners amb això", ha criticat en un comunicat el regidor del partit taronja Adrián Hernández. C's assenyala que el document "no té rigor", i demana saber el cost de la seva elaboració i com va ser adjudicat.

El portaveu del grup municipal del PPEsteban Gesa, mentrestant, ha assenyalat que "retirar noms de personatges il·lustres al carrers és fruit del revengisme o mera incultura".

Per la seva part, el PSC local ha expressat la seva "indignació" i també ha reclamat la retirada "immediata" de l'informe i la seva adjudicació a un grup d'experts independents. Exigeixen, a més, "que no s'utilitzi ni un sol euro públic per pagar un document que insulta milers de ciutadans de la ciutat i ataca directament la memòria històrica de tot un país".

Notícies relacionades

També el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, així com el diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Coscubiela, entre altres, han carregat contra l'informe via Twitter. "Els socialistes ens oposarem que Sabadell es converteixi en la capital de la ignorància i la indignitat", ha escrit el dirigent socialista. "Segur que l'Ajuntament de Sabadell es desvincula d'un informe que confirma el sectarisme i la ignorància a què ens vol arrossegar la neocarlinada", ha publicat el segon.

Des del PDECat també han plogut les crítiques al contingut de l'informe. La coordinadora general, Marta Pascal, ha sigut contundent: "Bestieses, les mínimes".