EL POLS SOBIRANISTA

¿Què passarà l'1-O?

Els independentistes diuen que hi haurà urnes i la resta de forces auguren només una mobilització

Tots els partits, tret de la CUP, pronostiquen que en pocs mesos se celebraran eleccions

zentauroepp36676644 barcelona 20 12 2016   pleno del parlament sobre el proyecto170811104725

zentauroepp36676644 barcelona 20 12 2016 pleno del parlament sobre el proyecto170811104725

6
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

¿Què passarà l'1-O? ¿Hi haurà urnes? ¿I després? ¿Eleccions, procés constituent o reforma de la Carta Magna per replantejar el model territorial? Tenint en compte com es produeixen els esdeveniments, resulta aventurat fer vaticinis, però els partits amb representació al Parlament ja s'estan preparant per als diferents escenaris possibles.

PDECat

"Es votarà com sempre, en urnes"

En el PDECat estan segurs que el president Carles Puigdemont complirà "els seus compromisos" i l'1-O es votarà "com sempre". "I com sempre és en unes urnes", afirma Josep Lluís Cleries, portaveu dels exconvergents al Senat. També estan segurs que l'Executiu de Mariano Rajoy hi posarà totes les traves possibles, però Cleries reitera el mantra que es complirà "el mandat democràtic del Parlament", cosa que alguns membres del Govern com Josep Rull han traduït dient que el referèndum se celebrarà digui el que digui el Tribunal Constitucional.

El full de ruta del PDECat a partir del 2 d'octubre passa per convocar unes eleccions constituents i iniciar unes improbables negociacions amb l'Estat o, en la seva absència, amb les institucions europees.

El cert és que el partit s'enfronta a una delicada situació, després que Puigdemont rebutgés ser el candidat. No hi ha cap aspirant preparat per lidiar amb Oriol Junqueras, que s'oposa a reeditar Junts pel Sí i a qui els sondejos donen com a pròxim vencedor.

ERC

"Serà un referèndum legal i vinculant"

"L'1 d'octubre votarem. Votarem en un referèndum legal i vinculant", afirma el portaveu d'ERCSergi Sabrià, alhora que garanteix que hi haurà urnes, paperetes, representants de l'Administració "per vetllar pel correcte funcionament de la jornada", i una missió internacional acreditada "per certificar que la consulta se celebra amb totes les garanties exigibles".

Sabrià augura una resposta furibunda del Govern central a través dels tribunals de justícia, però també de les "clavegueres de l'Estat", a la qual cosa caldria sumar "l'amenaça econòmica de retirar els fons del FLA". "Cap d'aquests disbarats ens aturarà", afegeix.

L'endemà del referèndum té, per als republicans, dues rutes: si guanya el ‘sí’, s'obriria un procés constituent per començar la "construcció d'un nou país"; si guanya el ‘no’, per contra, es convocarien unes eleccions autonòmiques per elegir un nou Govern en què ERC parteix com a favorita. Queda el dubte de si Junqueras es veurà perjudicat en la seva carrera al Palau de la Generalitat per una possible inhabilitació per haver organitzat l'1-O.

CIUTADANS

"Ja hem vist aquesta pel·lícula, és la del 9-N"

"Estem plenament convençuts que no hi haurà referèndum i Puigdemont ho sap", sosté la diputada de Ciutadans Lorena Roldán. Segons argumenta, el Govern no compta amb cobertura legal ni suport internacional perquè la consulta "va en contra de la Constitució i l'Estatut". "No tenen urnes, ni cens, no hi ha decret de convocatòria ni junta electoral, no hi ha cap garantia", recalca Roldán. Admet, però, que el més segur és el que l'1-O hi hagi alguna mobilització: "Aquesta pel·lícula ja l'hem vist, és la del 9-N".

C’s creu que l'Estat no necessitarà aplicar l'article 155 de la Constitució perquè l'únic objectiu de Puigdemont és provocar l'Estat i després presentar-se com a víctima.

El partit taronja demana a la Generalitat que reconegui el seu fracàs i plegui veles. Considera que l'"única sortida digna" que li queda a Puigdemont és "convocar eleccions autonòmiques" i ja planteja la contesa com un duel entre la seva candidata, Inés Arrimadas, i el vicepresident. "L'alternativa és Junqueras o jo", ha afirmat més d'una vegada Arrimadas.

PSC

"Un simple recompte sense valor jurídic"

Els socialistes ja donen per fet que hi haurà urnes l'1-O, encara que sostenen que no podrà ser un referèndum. Així ho va manifestar recentment la presidenta del PSOE, Cristina Narbona: "Serà un pur i simple recompte sense cap valor jurídic". El PSC també veu probable una votació, però descarta que Rajoy apliqui l'article 155 de la Constitució. "No és necessari" perquè l'Estat de dret té "mecanismes" per fer que les lleis es compleixin, va assegurar Miquel Iceta fa uns dies.

L'estratègia dels socialistes de cara a l'endemà és emprendre la reforma federal de la Constitució. "Cada vegada és més evident que no hi ha cap més solució", subratlla Iceta. Per iniciar aquest camí, proposaran la creació, a partir del pròxim període de sessions, d'una comissió d'estudi de la reforma al Congrés.

Paral·lelament, el PSC treballa amb la mirada posada en les eleccions que, considera, Puigdemont convocarà després de l'1-O. Per això el partit ja té un candidat, el mateix Iceta, i ha llançat l'ham a les forces constitucionalistes per forjar un pacte postelectoral en cas que no hi hagués majoria independentista.

CATALUNYA SÍ QUE ES POT

"No és el referèndum que Catalunya necessita"

Catalunya en Comú dona per descomptat que l'1 d'octubre hi haurà una votació, però es tractarà, asseguren fonts del partit que lidera Xavier Domènech, d'una "mobilització com el 9-N". "Així ho han dit exconsellers i membres de Junts pel Sí", recorden aquestes fonts. Segons el seu parer, no serà el referèndum que "Catalunya necessita" i apunten com a principal responsable del fiasco el Govern de Mariano Rajoy i el seu rebuig frontal al dret a decidir.

Els comuns han optat per posar-se de perfil i decidiran al setembre si criden els seus votants a participar en la consulta. Estan més centrats a preparar els pròxims comicis, amb Domènech com a probable cap de cartell, després dels bons resultats obtinguts en les dues eleccions generals del 2016.

L'altre integrant de CSQP, Podem, coincideix amb els seus socis en el sentit que no serà una consulta vinculant i també decidirà el mes que ve el seu posicionament, després d'una primera votació polèmica en què es va aprovar participar en l'1-O com un "acte de mobilització". Podem també ha de consultar a les seves bases el tipus d'aliança amb Catalunya en Comú.

PP

"Després de l'1-O s'inventaran una nova pantalla"

Els populars també tenen assumit que el sobiranisme celebrarà un acte de mobilització l'1-O, però neguen completament que es porti a terme un referèndum d'independència. "El tipus de 'performances' i xous alternatius que hi pugui haver és imprevisible, però no hi haurà referèndum", recalca el portaveu del PPC al Parlament, Alejandro Fernández.

Respecte de la reacció del Govern central, Fernández sosté que serà "una resposta proporcionada i amb la llei a la mà", i allunya el focus de l'airejat article 155 assenyalant que l'Estat "té molts més mecanismes per aturar un referèndum il·legal". A més, el portaveu conservador adverteix que més enllà de la resposta governamental/judicial hi ha la de la societat catalana. "El procés no trencarà Espanya, però sí que està dividint Catalunya. L'espiral del silenci s'ha trencat i cada vegada més catalans de totes les ideologies diuen no a trencar el nostre marc de convivència", al·lega.

El que també tenen clar al PPC és que el procés no morirà l'1-O. "No es pot descartar que s'inventin una nova pantalla per seguir esgotant i avorrint la societat", acaba dient Fernández. Els conservadors aposten igualment per celebrar eleccions ben aviat, i més després de l'últim CEO, que li va atorgar fins a dos diputats més (11-13).

CUP

"No tenim dubtes que l'1-O hi haurà urnes"

Notícies relacionades

Durant tot el camí cap a l'1-O, els anticapitalistes han exercit de força de pressió i el moment actual no és una excepció, amb les seves constants crides a la desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional. "No tenim cap dubte que hi haurà urnes i que l'1 d'octubre es farà un referèndum d'autodeterminació", recalca la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que tampoc dubta que l'Estat utilitzarà "tots els mitjans, violents o no, legals o no" per intentar impedir la consulta. Una reacció que els cupaires creuen que es podria contrarestar amb una gran mobilització ciutadana. De fet, el 'quid' del procés, segons els anticapitalistes, es troba precisament en la participació, ja que consideren que una elevada afluència a les urnes serviria com a catalitzador per implementar el resultat.

Reguant sosté que a partir del 2-O ha d'arrencar un "procés constituent" que "resulti inspirador per a la resta de territoris dels Països Catalans". En cas d'eleccions, les enquestes revelen un possible revés per als anticapitalistes, amb la pèrdua de fins a 4 diputats.