Més estelades que 'ikurriñes' en la manifestació d'EH Bildu a Sant Sebastià

La marxa a favor del referèndum reuneix diversos milers de persones a la capital guipuscoana

En l'acte final, EH Bildu acusa el PNB de donar cobertura als atacs del PP a Catalunya

rjulve39662061 gra177  san sebastian  12 08 2017   el coordinador general d170812192952

rjulve39662061 gra177 san sebastian 12 08 2017 el coordinador general d170812192952 / Gorka Estrada

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Milers de persones, 3.000 segons els organitzadors, es van manifestar ahir a la tarda a Sant Sebastià per mostrar el seu suport a Catalunya i al referèndum de l’1 d’octubre. Durant la marxa, que es va desenvolupar sense incidents, els manifestants van portar més estelades que 'ikurriñes', i els crits més repetits van ser els d’«independentzia» i «Visca Catalunya».

L’esquerra 'abertzale' va dedicar la tradicional protesta que celebra poques hores abans de la Semana Grande donostiarra a mostrar el seu suport al procés, deixant de banda reinvindicacions d’altres anys, com l’acostament dels presos o la «solució al conflicte». Amb idèntica causa, també desfilarà el 25 d’agost a Bilbao per les seves festes.

La manifestació va estar encapçalada per una gran pancarta on es podia llegir 'Tot un poble en moviment. Kataluniarekin bat. Demokraziarekin bat' (Amb Catalunya. Amb la democràcia).

Entre els manifestants hi havia uns quants centenars de catalans, que es van deixar notar. També hi van prendre part els diputats de la CUP al Parlament Albert Botran i Mireia Boya, que es van manifestar al costat de dirigents de l’esquerra abertzale com Arnaldo Otegi Arkaitz Rodriguez.

Boya va traslladar el seu agraïment als assistents per «aquesta mostra de suport» i va assegurar que l’1 d’octubre Catalunya tindrà un «referèndum d’autodeterminació». En declaracions als mitjans, va destacar la importància de guanyar a les urnes i de defensar-ne el resultat. «Per a això comptem amb la força d’altres pobles, principalment dels bascos, que avui són aquí i sabem que hi seran a partir del 2 d’octubre», va manifestar.

De la mateixa manera, la dirigent de la CUP va prometre que en el futur, quan els bascos estiguin preparats, «el poble català no us oblidarà» i col·laborarà perquè Euskadi també pugui exercir el dret a l’autodeterminació i «trencar d’una vegada per sempre amb el règim del 78».

CRÍTIQUES AL PNB

En l’acte final, la parlamentària basca d’EH Bildu Maddalen Iriarte va destacar que Euskadi «també es juga el seu futur» l’1-O i va reiterar la seva admiració per Catalunya, «perquè està posant contra l’espasa i la paret» l’Estat espanyol. Iriarte també va al·ludir, com estan fent insistentment les últimes setmanes els líders d’EH Bildu, a unes paraules del primer 'lehendakari', el penabista José Antonio Agirre, que va mostrar el seu suport a Catalunya durant la Segona República.

Notícies relacionades

El discurs de la parlamentària independentista va remarcar que la lluita d’Euskadi i Catalunya és compartida, perquè «la República catalana cada vegada és més a prop i per això també ho està la basca». Però va advertir que en cas d’un fracàs de l’1-O, la «llibertat  dels bascos també s’allunya».

En un acte ple de contingut simbòlic, es va poder sentir la lletra en eusquera de la coneguda cançó 'L’Estaca', de Lluís Llach, que anima a «estirar tots» perquè «segur que tomba, ben corcada deu ser ja». Iriarte va contraposar aquesta «lluita» amb l’actitud de partits com el PNB, al qual va retreure que apuntalés projectes espanyols com el TAV, les polítiques d’ajust o la dispersió dels presos d’ETA. A més, va recordar que recolzar el Govern de Mariano Rajoy també implica donar cobertura «al seu atac a Catalunya».