EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

EH Bildu es manifesta aquest dissabte per recolzar el procés

Les tradicionals marxes estiuenques de l'esquerra 'abertzale' porten per lema aquest any 'Amb Catalunya'

zentauroepp39589760 gra046 san sebasti n guip zcoa    7 8 2017   el coordinador 170811182834

zentauroepp39589760 gra046 san sebasti n guip zcoa 7 8 2017 el coordinador 170811182834 / Juan Herrero

1
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Les manifestacions que protagonitza l'esquerra 'abertzale' cada any durant les festes de Bilbao i Sant Sebastià presenten dues novetats. En primer lloc, EH Bildu assumeix directament la seva organització, mentre que fins ara, per evitar complicacions legals, les convocaven particulars o col·lectius de l'esquerra 'abertzale'. I a més, el tema de les marxes ha variat; ja no és l'acostament dels presos d'ETA o la "solució al conflicte", com tantes vegades, sinó el suport al procés sobiranista català.

La mobilització d'aquest dissabte a Sant Sebastià, a penes unes quantes hores abans de l'inici de les festes, porta per lema 'Tot un poble en moviment. Kataluniarekin bat. Demokraziarekin bat' ('Tot un poble en moviment. Amb Catalunya. Amb la democràcia').

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha convidat a participar en la marxa al considerar que és la millor forma de reclamar "una sobirania pròpia" per a Euskadi. Una altra manifestació similar recorrerà els carrers de Bilbao el 25 d'agost.

La coalició, que integra SortuEusko AlkartasunaAralar i Alternatiba, pretén d'aquesta manera donar un multitudinari suport des d'Euskadi a les demandes sobiranistes catalanes en vigílies del referèndum de l'1 d'octubre.

El canvi d'enfocament crida l'atenció, quatre mesos després del desarmament d'ETA. Tradicionalment, les manifestacions estiuenques durant les festes d'aquestes dues capitals estaven molt centrades en la problemàtica dels presos etarres o en exigències de negociació per superar el "conflicte polític". Però ja l'any passat, les marxes organitzades per Sortu van reclamar sobirania per a Euskal Herria.

Crida a imitar el model català

Notícies relacionades

L'esquerra 'abertzale' està seguint el procés sobiranista a Catalunya amb enorme interès, i llança reiterades crides públiques al PNB per imitar el model. I a l'espera de la reacció del Govern central i els tribunals, mostra contínuament el seu suport als independentistes catalans.

Dins d'aquesta estratègia, Otegi va participar dies enrere a Lleida en un acte promogut per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb el diputat d'ERC Joan Tardà, en què va afirmar que l'Estat "té por de les urnes""té por de les urnes. De la mateixa manera, ha enviat delegacions a Catalunya per mostrar el seu suport a l'expresident Artur Mas i a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, quan van ser jutjats. També s'ha manifestat a Euskadi després de cada decisió judicial contra el procés, i va presentar a la Cambra basca una proposta, aprovada gràcies al suport del PNB, perquè Euskadi i Catalunya "puguin decidir lliurement el seu futur".