PRIMER ANY DE LA LEGISLATURA

De Sánchez a Homs: aquests són els polítics sense escó

La crisi al PSOE i els problemes judicials del PDECat motiva aquesta situació

undefined39086861 gra196  madrid  28 06 2017   el secretario general del psoe 170628140118

undefined39086861 gra196 madrid 28 06 2017 el secretario general del psoe 170628140118 / Sergio Barrenechea

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / EFE / Madrid

El primer any de la legislatura ha deixat sense escó al Congrés reconeguts noms de la política. El socialista Pedro Sánchez, el nacionalista català Francesc Homs o el popular Alfonso Alonso són alguns dels 17 diputats que han causat baixa.

Als motius professionals i institucionals que solen donar-se en qualsevol legislatura ara s'hi han sumat altres menys habituals com les crisis internes dels partits o els problemes judicials derivats del desafiament sobiranista a Catalunya.

Crida especialment l'atenció la marxa de Pedro Sánchez. Líder del PSOE i aspirant a la Moncloa, la seva derrota en l'acarnissada batalla pel poder socialista lliurada a l'octubre el va relegar a la quarta fila de l'hemicicle del Parlament, un lloc que mai va arribar a ocupar per decisió pròpia.

Va renunciar a conservar el seient pel seu "profund desacord" amb el mandat del partit de facilitar el govern de Mariano Rajoy, que poques hores després va aconseguir la seva segona investidura com a cap de l'Executiu.

Al mateix temps que va presentar la seva baixa es va postular per presentar-se de nou a les primàries socialistes, que va guanyar una altra vegada i que el va tornar contra tot pronòstic al lideratge perdut. Líder de l'oposició sí, però sense escó, un hàndicap al qual en qualsevol cas també s'hauria enfrontat el PSOE si les primàries s'haguessin decantant cap a l'andalusa Susana Díaz.

Sense possibilitat de mesurar-se directament amb Rajoy en els cara a cara de les sessions de control ni d'intervenir en els grans debats parlamentaris, a Sánchez no li queda cap més remei que enfrontar-se al Govern des d'altres places.

El mateix però per motius molt diferents li passa a Francesc Homs. Inhabilitat al març per la seva participació com a conseller de Presidència de la Generalitat en el referèndum independentista del 9-N, el llavors portaveu del PDeCAT es va veure obligat a abandonar immediatament la butaca de diputat.

Sense seient al Congrés i sense càrrec al Govern català, s'ha centrat en la seva carrera com a advocat, encara que continua lligat a la causa nacionalista, que defensa a les xarxes socials. Molt ressò va tenir el seu "fins als ous", que va publicar després de la destitució del conseller Jordi Baiget per haver expressat dubtes sobre la celebració de la consulta de l'1 d'octubre.

I és que, en opinió d'Homs, són altres els que "sobren des de fa temps" a la Generalitat. Encara que ningú l'hi hagi dit amb aquestes paraules, es veia venir des de la nova victòria de Pedro Sánchez que el "susanista Eduardo Madina també "sobra", en aquest cas del PSOE i de la bancada socialista del Parlament.

Conscient d'això, Madina ha anunciat que al setembre serà la baixa número 18 de la legislatura al Congrés. Però no només abandonarà el seu escó, sinó que també renunciarà a continuar en política. El mateix camí que seguirà el diputat socialista per Astúries Antonio Trevín, que també deixarà la seva acta al setembre, davant les discrepàncies que manté amb l'estratègia de Sánchez.

"La nova direcció del PSOE ha modificat l'estratègia parlamentària i no ho comparteixo. El més honest per a mi és fer un pas enrere", va explicar Trevín a l'anunciar el 8 d'agost la decisió que el convertirà en la renúncia número 19.

Fora per incompatibilitat

Per incompatibilitat va deixar l'acta el diputat Alfonso Alonso. El líder del PP basc va canviar la seva butaca al Congrés per un al Parlament Basc. Una marxa més que previsible que es va produir quatre dies abans de les eleccions basques del 25 de setembre, a les quals va concórrer com a candidat a 'lehendakari', i que va permetre al vicesecretari del PP Javier Maroto ocupar el seu seient en les files del grup parlamentari popular.

Notícies relacionades

La crida del Govern també ha obligat més diputats d'aquest grup a abandonar el Congrés per incompatibilitat. És el cas dels secretaris d'Estat Alejandro Ramírez del Molino, Tomás Burgos, José Enrique Fernández de Moya o José Antonio Nieto.

En total, onze dels 17 diputats que han causat baixa en aquesta primera fase de la legislatura pertanyen al PP i tres al PSOE, mentre que Ciutadans, PNB i PDeCAT han canviat un cada un. En la resta de formacions no hi ha hagut canvis de butaca.