EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Rajoy: "Abans de l'1-O no soc partidari de fer res"

El president subratlla que no es mourà i seguirà amb l'estratègia jurídica fins aquesta data

Demana al PSOE anar junts fins al referèndum i després analitzar les possibles opcions polítiques

undefined39590550 gra112 palma de mallorca  7 8 2017   el rey felipe vi y el p170807151524

undefined39590550 gra112 palma de mallorca 7 8 2017 el rey felipe vi y el p170807151524 / Ballesteros

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Palma

Ningú sap què els espera als catalans d’aquí fins a l’1 d’octubre. Ni tampoc a Carles Puigdemont ni a Mariano Rajoy. No sabem fins on arribaran els independentistes amb el seu objectiu de celebrar el referèndum ni tampoc com l’aconseguirà evitar el president del Govern central. L’única cosa que sembla clara és que el polític gallec, famós pel seu immobilisme en aquest assumpte, pensa seguir igual almenys fins a aquella data i deixar en mans del Tribunal Constitucional la resposta davant aquest repte.

La negociació política o l’obertura dels debats per a una possible reforma de la Constitució arribaran, si de cas, després d’aquell diumenge de tardor. «Abans de l’1 d’octubre no soc partidari de fer res», va subratllar ahir als jardins de Marivent, on va anar per celebrar el tradicional despatx estival amb Felip VI.

El PSOE havia anunciat hores abans que al setembre demanarà al Congrés obrir una comissió d’estudi per canviar el model territorial i que s’estableixin les bases per a una futura reforma de la llei fonamental. Els socialistes volen que en aquesta taula participin tots els partits, també el PDECat i el PP.

Rajoy no va descartar que els populars s’hi sumin, però no ho faran abans de l’anunciat referèndum. Els conservadors temen que qualsevol gest es pugui interpretar com una cessió als independentistes. El cap de l’Executiu va demanar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, caminar junts fins a l’1-O i no obrir cap debat de fons abans. El líder del PP considera que el seu partit, el PSOE i també Ciutadans han de fer front junts al repte plantejat per la Generalitat perquè si no ho fessin cometrien «un gran error».

Espanya, "un país seriós"

«Ara del que es tracta és que l’1 d’octubre Espanya doni un missatge al món que és un país seriós, on es compleix la llei i els governants estan sotmesos al seu compliment. I després de l’1 d’octubre estarem en un escenari diferent», va respondre a la premsa, que es va interessar per la proposta dels socialistes.

Segons la seva opinió, aquests tres partits en el que és «essencial» pensen «el mateix»: estan a favor de la unitat d’Espanya, la sobirania nacional i el principi d’igualtat dels espanyols. Per això considera que no val la pena discutir el «3% dels problemes» [sí, va escollir aquesta xifra] ja que en la resta, «en el 97%», estan d’acord. 

Rajoy en cap moment va tancar la porta a la reforma de la Constitució ni es va mostrar tan reticent com altres vegades a tocar la llei fonamental (sempre recordava aquests mesos enrere com és de perillós que s’obri aquest debat sense saber on es vol arribar). El que sí que va fer ahir va ser assenyalar que la participació del PP és ineludible per a qualsevol modificació (no perquè s’iniciï la discussió política), igual que tampoc es podria fer, va apuntar, «sense els suports del PSOE i de C’s i d’altres forces polítiques».

"Molt content" amb el Constitucional

El president va abordar aquest assumpte amb el cap de l’Estat, però no va voler donar detalls de com està vivint Felip VI aquest xoc institucional. Rajoy va dir que ell com a cap de l’Executiu està «molt content» i «satisfet» després que el Constitucional admetés la setmana passada a tràmit el recurs que va interposar el seu Govern contra la reforma del Parlament que permetria la ruptura exprés.

Notícies relacionades

El líder del PP va recordar que si la Mesa de la Cambra catalana acaba admetent a tràmit la llei del referèndum el dia 16 d’agost vinent, l’Executiu central impugnarà aquesta nova decisió de Junts pel Sí i la CUP. «És una nova puntada de peu al sistema democràtic», va lamentar abans de tornar a carregar contra els anticapitalistes. «Aquesta és la gent a la qual alguns deixen que marqui el rumb a Catalunya i Mariano Rajoy no l’hi deixarà fer», va sentenciar. 

En la reunió amb el cap de l’Estat també van abordar la situació econòmica, la crisi de Veneçuela, el caos a l’aeroport del Prat i els atacs al turisme. Sobre aquest últim assumpte i els successos registrats a Barcelona i Palma, el president del Govern va lamentar que el sector que dona feina al 13% dels espanyols i, va concretar, a 452.000 persones a Catalunya, estigui patint aquesta campanya d’assetjament. No es pot tractar els turistes «a cops de peu», va manifestar abans de demanar que s’actuï amb «responsabilitat».  

El líder el PP, després de tenir lumbago: "M'ha faltat moderació"

<strong>Mariano Rajoy</strong> va patir aquest dilluns una <strong>lumbàlgia</strong> després de la passejada matinal per <strong>Sanxenxo</strong>. El president va arribar amb més de dues hores de retard a la seva cita amb el <strong>Rei </strong>a <strong>Marivent</strong>. Malgrat l'ensurt i el dolor, el cap de l'Executiu va comentar que aquest dimarts tornarà a sortir a caminar. Va atribuir l'atac al fet que s'havia passat amb la caminada. "M'ha faltat moderació", va fer broma davant els periodistes. No és la primera vegada que en té. Segons fonts de la Moncloa, va patir un dolor semblant dies abans de comparèixer en el judici del <strong>'cas Gürtel'</strong>.