La CUP exigeix "més confrontació" amb l'Estat

El diputat Benet Salellas considera que la Guàrdia Civil està "experimentant amb els límits de l'Estat de dret"

jregue39166382 barcelona 04 07 2017 junts pel s  y la cup presentan en el a170804105436

jregue39166382 barcelona 04 07 2017 junts pel s y la cup presentan en el a170804105436 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Després de l'admissió a tràmit del Tribunal Constitucional del recurs del Govern central per suspendre la reforma del reglament del Parlament, els interrogatoris de la Guàrdia Civil a funcionaris i alts càrrecs de l'Executiu de Puigdemont, la CUP considera que s'hauria de "començar a entrar en una lògica de més confrontació amb les institucions de l'Estat".

"No tenen cap mena de justificació per continuar fent el que fan", ha dit el diputat cupaire Benet Salellas en una entrevista a Europa Press, i ha criticat l'actuació de l'Institut Armat. "Estan experimentant amb els límits de l'Estat de dret", ha dit Salellas sobre la investigació circumscrita en la causa contra l'exsenador d'ERC Santi Vidal, del jutjat número 13 de Barcelona. "Aquí hi ha dues possibilitats: o bé hi ha un jutge que està ordenant investigar un Executiu per les seves decisions polítiques, però no ho vol confessar públicament, que seria extremadament greu; o bé la Guàrdia Civil està actuant sense el mandat del jutjat per investigar les decisions polítiques d'un Govern, que encara seria més greu", ha dit. De totes maneres, considera que és "una ingerència antidemocràtica absolutament intolerable".

A més, ha assegurat que la Guàrdia Civil buscava "una determinada foto" quan el 20 de juliol va entrar al Parlament per buscar les agendes de l'exconseller de Justícia Germà Gordó, investigat pel 'cas 3%'. Salellas ha titllat l'actuació policial de 'guerrilla de la comunicació' i ha considerat que s'hauria d'haver respost des d'una lògica comunicativa correcta: "No sé quina, però segur que no havia de ser permetent que aquesta gent tingués la imatge que buscaven", ha dit, i ha aclarit que en cap cas volen emparar Gordó, però ha afirmat que a l'Estat la lluita contra la corrupció li importa bastant poc.

Canvis necessaris però no convincents

El diputat cupaire ha demanat determinació a les institucions per tirar endavant els plans independentistes, i ha avalat que el president Carles Puigdemont hagi substituït consellers per consolidar aquesta determinació, però ha criticat els substituts. "Si hagués d'elegir una consellera d'Ensenyament, no hi posaria la persona que hi han posat. Buscaria una persona molt més del sector i molt més implicada amb l'ensenyament públic", ha afirmat Salellas sobre Clara Ponsatí.

Notícies relacionades

Malgrat que no avala el perfil polític dels nous consellers, assumeix que no correspon a la CUP conformar el Govern: "A partir d'aquí el que ens interessa és que es facin els canvis que siguin necessaris, però que puguem garantir que aquest és un Executiu compromès amb el referèndum de l'1-O".

Crítiques a Pascal

També s'ha mostrat crític amb la coordinadora del PDECatMarta Pascal, perquè considera que en les negociacions que han mantingut des que van obtenir majoria independentista al Parlament, Pascal ha negociat amb ells amb la voluntat de dominar-los. "S'equivoca molt, molt, molt, a l'entendre les decisions que pren la CUP en una lògica de dominació", ha lamentat Salellas, que defensa que ells han treballat per aconseguir objectius de país. El cupaire creu que, en un moment d'excepcionalitat, seria bo que des del PDECat es funcionés des d'aquesta lògica i reconeix que hi ha gent al citat partit que ho fa.