EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Puigdemont avisa que l'Estat no li marcarà l'agenda

El president ironitza amb el Consell de Ministres estiuenc que no descarta Rajoy

La CUP explica que la llei de desconnexió preveu una Sala de Garanties en lloc del TC

jregue39298077 barcelona 14 07 2017 pol tica rueda de prensa de carles puig170725105443

jregue39298077 barcelona 14 07 2017 pol tica rueda de prensa de carles puig170725105443 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha ironitzat aquest dimecres amb les paraules del cap de l'Executiu central, Mariano Rajoy, que ha reiterat la possibilitat de convocar un Consell de Ministres extraordinariConsell de Ministres el dia 16 si la Mesa del Parlament decideix tramitar la llei del referèndum per portar-la a votació al ple. "Respecto la vocació de treball del Consell de Ministres. Tant de bo sempre fos així", ha dit el cap del Govern català.

Puigdemont ha fet aquestes afirmacions en el xat de l'aplicació mòbil Zonectats, en què ha respost a les preguntes de diversos internautes. "Nosaltres tenim la nostra agenda, al marge de l'Estat", ha rematat en al·lusió al Consell de Ministres que estudia convocar Rajoy. Una altra de les qüestions que ha respost el president ha sigut sobre la possibilitat de fer una declaració unilateral d'independència (DUI) en el cas que no es pogués celebrar el referèndum unilateral de l'1-O. "No treballem en aquest supòsit. Farem el referèndum perquè aquesta és la millor declaració que pot fer un país", ha subratllat.

Notícies relacionades

Preguntat sobre si pot ser inhabilitat, Puigdemont ha assegurat: "Dubto que es pugui inhabilitar ningú en democràcia per complir amb el que ha aprovat el Parlament". Una vegada més, el president ha mostrat convicció independentista, com quan l'han inquirit sobre les urnes per a l'1-O. "El dia 1 n'hi haurà, eo que ens ocupa és que s'omplin, i això ens pertoca a tots", ha assegurat.

Llei de transitorietat

Respecte a la llei de transitorietat jurídica, la que ha d'establir una legalitat catalana diferent de l'espanyola, el president ha assegurat que es farà amb la "màxima seguretat jurídica" i garantint la "successió de contractes". Sobre aquesta llei, el diputat de la CUP Benet Salellas ha assegurat en declaracions a Europa Press que en aquesta llei es recolliran instruments com el Tribunal Suprem, mentre que l'actual Tribunal Constitucional (TC) es convertirà en una Sala de Garanties catalana.