ELL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

El Govern qualifica de "persecució preventiva ideològica" el bloqueig del reglament del Parlament

La Generalitat presenta un recurs de súplica i en cas de no ser acceptat formularà al·legacions

Turull acusa l'Executiu central de tractar Catalunya de forma negativament diferenciada

abertran39348326 el portaveu del govern  jordi turull  al costat de la senyer170718135151

abertran39348326 el portaveu del govern jordi turull al costat de la senyer170718135151 / Rafa Garrido

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, va anunciar ahir que la Generalitat presentarà un recurs de súplica davant el Tribunal Constitucional (TC) per defensar la reforma del reglament del Parlament després de la decisió del mateix TC de suspendre el nou text, que incloïa la possibilitat de tramitar per lectura única lleis presentades pels grups, com ara les lleis de desconnexió. En paraules de Turull, s’està cometent una «persecució preventiva ideològica» contra el Parlament i la Generalitat. Si, com és previsible, el recurs és desestimat, el Govern presentarà al·legacions contra la decisió del TC.

«El recurs del Govern espanyol i la suspensió del reglament són una indecència jurídica i política perquè ens diu que no som iguals davant la llei respecte a la resta de ciutadans de l’Estat. Totes les comunitats poden tenir mecanismes de lectura única, el Congrés en fa ús i abús, però si ho fan els ciutadans de Catalunya i els seus representants davant de les institucions, no pot ser», va proclamar el conseller de Presidència, en el mateix to contundent amb què ve expressant-se el nou portaveu governamental, que va substituir Neus Munté.   

El misteri de la tramitació del referèndum

Turull no va entrar en detalls sobre com es tramitarà a partir d’ara la llei del referèndum (més enllà de descartar, en principi, que es transformi en un projecte de llei del Govern) per arribar a temps per a  l’1-O. El que sí que va fer va ser carregar contra el Govern central i el TC: «Volem denunciar que gairebé totes les comunitats, 14 de 17, i el Govern central puguin tramitar per lectura única, i a nosaltres, com que som de segona o defensem un referèndum i el Govern de l’Estat no ho accepta, no se’ns deixa fer». I va afegir: «Si es pensen que abaixarem els braços van tan equivocats...i serà un altre error dels que cometen cada dia el Govern de l’Estat i el seu braç executor, que és el TC, que podria tenir la seu a la Moncloa perquè s’estalviaria moltes coses». «El TC decora jurídicament decisions polítiques ja preses» pel Govern espanyol, va rematar.

La tramitació de la llei del referèndum

Sobre les fórmules de tramitació de la llei del referèndum, una vegada curtcircuitada la via de la lectura única, Turull  va donar tot el suport de la Generalitat a la via que finalment decideixi el grup parlamentari de Junts pel Sí. «L’estratègia amb què JxSí decideixi tramitar aquesta llei tindrà tot el suport del Govern, però la decisió del tempo i com es tramita i sota quina fórmula –perquè hi ha diverses possibilitats– correspon a la direcció del grup parlamentari de JxSí, però saben que tindran el nostre suport».

Notícies relacionades

En un sentit contrari, la diputada de Ciutadans Sonia Sierra va acusar la majoria independentista del Parlament de voler «agafar dreceres» amb la reforma del reglament, per així tractar d’impulsar el procés independentista. «Els separatistes han volgut fer trampes, canviant les regles del joc a la meitat de la partida perquè saben que no guanyaran», va afegir. També van ser crítics amb el Govern els socialistes catalans, que prendran les «mesures pertinents» (en paraules de la diputada del PSC Alicia Romero) per evitar que Junts pel Sí i la CUP aprovin la llei del referèndum per lectura única, tot i que aquesta modalitat està suspesa pel Constitucional. La lectura única,  argumenta Romero, no està pensada per a una norma «tan complexa» com ho és la llei de l’1-O.

Recomanació a la Guàrdia Civil

Mentrestant, Turull ha reclamat a la Delegació del Govern i a Aena que resolguin el conflicte laboral dels treballadors de la seguretat de l’aeroport de Barcelona. I va aprofitar l’avinentesa per recomanar també a la Guàrdia Civil que es dediqui a resoldre el conflicte en comptes de prendre declaració a càrrecs del Govern pel 'cas Santi Vidal'. «De ben segur que la Guàrdia Civil farà més feina a l’aeroport que a la travessera de Gràcia o perseguint urnes, que s’ho prenguin seriosament, la Delegació del Govern no pot estar de vacances, reclamem que Aena es posi les piles».