Cessat el cònsol als EUA per haver-se burlat de l'accent de Susana Díaz

La Junta d'Andalusia havia demanat reprovar el diplomàtic Sardà Valls

La reina Letizia i la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, el 24 de juliol.  / GTRES / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, va ordenar ahir el cessament del cònsol d’Espanya a Washington, Enrique Sardà Valls, per haver-se mofat de la presidenta de la Junta, Susana Díaz, i de l’accent andalús en una publicació del seu compte de Facebook. «Verano tórrido. Hay q ber q. ozadia y mar gusto la de la susi. mira q ponerse iguá q letirzia. cm se ve ke n.sabe na de protoculo ella tan der pueblo y de izquielda. nos ha esho quedar fatá a los andaluse. dimicion ya», va escriure al seu compte, obert només als seus amics i que va esborrar quan es va desfermar la polèmica a les xarxes socials. Sardà Valls va criticar la dirigent del PSOE per lluir un vestit similar al de la reina Letizia en un acte a Màlaga, utilitzant un llenguatge en què intenta imitar l’accent andalús. Amb molt poca gràcia per a alguns.

La Junta havia demanat al ministre d’Exteriors la «reprovació» del cònsol si no rectificava el comentari, però Dastis va prendre la decisió de destituir-lo.

Notícies relacionades

Hores abans que arribés aquest moment, el vicepresident de la Junta i conseller de la Presidència, Administració Local i Memòria Democràtica, Manuel Jiménez Barrios, va mantenir una conversa telefònica amb el cap de la diplomàcia per traslladar-li la «queixa» oficial i exigir-li una «rectificació pública» de Sardà i que el ministeri plantegés la seva reprovació si no ho feia.

Segons Jiménez Barrios, Dastis, que és de Jerez (Cadis), li va assegurar que «no n’havia sabut res fins llavors», es va mostrar «sorprès» pel to del comentari i va voler deixar clar que «no comparteix en absolut aquesta manera de fer». Díaz, per la seva banda, va escriure un tuit per dir que se sent  «orgullosa» de ser andalusa i del seu accent.