ENTREVISTA A LA PRESIDENTA DEL PARLAMENT

Carme Forcadell: "Els interrogatoris de la Guàrdia Civil són per fer por"

"És d'una gran hipocresia que el Govern central ara s'erigeixi en garant de la llibertat d'expressió", afirma la dirigent

5
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

Carme Forcadell (Xerta, 1956) es mostra més indignada que mai amb la qualitat democràtica de l’Estat, crida a dir prou als interrogatoris de la Guàrdia Civil al Govern català, defensa la lectura única de les lleis de desconnexió i no tanca la porta a desobeir lleis espanyoles perquè s’ha de preservar la sobirania del Parlament. I preveu que els Mossos d’Esquadra i la participació faran possible l’1-O.

–El Govern ha portat al Tribunal Constitucional (TC) la reforma del reglament del Parlament amb què es voldria aprovar per lectura única les lleis de desconnexió. La reforma quedarà suspesa automàticament. ¿Quines alternatives hi ha per aprovar les lleis en pocs dies?

–És d’una gran hipocresia que el Govern de l’Estat, que ha fet tot i més –amb querelles incloses– perquè no es pugui debatre en aquest Parlament, ara s’erigeixi en garant de la llibertat d’expressió. El TC segurament dirà que no és correcte el procediment de lectura única, que està en 14 comunitats autònomes. ¿Per què en unes sí que es pot i en altres no? Perquè es jutgen intencions. I a més la sentència del TC sobre la seva pròpia reforma diu que «no existeix matèria vedada a la tramitació pel procediment en lectura única». La reforma del TC i el canvi del cap de l’Estat es van aprovar per lectura única.

–Tota l’oposició al Parlament ha denunciat que la reforma reglamentària retalla la democràcia...

–La lectura única és un procediment que s’ha aprovat en 14 comunitats autònomes i al Congrés espanyol. A més a més, la reforma del TC es va fer per lectura única... per tant, hem de fer tots un exercici de rigorositat. ¿Són iguals totes les comunitats o no? Els mateixos drets es laminen aquí més que en altres llocs. Hem de ser rigorosos. Respecto el que diu l’oposició, però l’únic que impedeix que es debati i es voti en aquesta Cambra és l’Estat espanyol mitjançant el Tribunal Constitucional.

–La realitat és que la reforma reglamentària de la Cambra quedarà suspesa. ¿Pot succeir que Junts pel Sí i la CUP facin cas omís d’aquesta suspensió?

–La Mesa el que farà és afavorir el debat i admetre tota iniciativa que estigui d’acord amb el reglament. Els grups decidiran.

–¿Què li semblen els interrogatoris de la Guàrdia Civil a càrrecs del Govern català i a Joan Ignasi Elena, excoordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, segons sembla sense un mandat clar del Jutjat d’Instrucció número 13?

–Vull fer una crida a dir prou a aquests interrogatoris perquè al final semblarà que el que passa a Catalunya és normal, i no té absolutament res de normal. Encara no sabem qui ha ordenat aquests interrogatoris. He parlat amb Joan Ignasi Elena i m’ha dit que encara no ho sap. Aquí passa alguna cosa amb la democràcia. És un país democràtic però ¿amb quin tipus de democràcia? Això és un escàndol. No deixarem soles aquestes persones ni normalitzarem aquesta situació. I estan citades per defensar un referèndum i, en el cas del senyor Elena, per defensar un referèndum pactat. És un escàndol democràtic.

–¿Està d’acord a prendre mesures legals contra els interrogatoris com ha anunciat el Govern català?

–Estic d’acord amb el fet que es prenguin totes les mesures legals per respectar els drets i llibertats de tots els ciutadans i ciutadanes. Els interrogatoris han de parar perquè són part de l’estratègia per fer por als ciutadans i estan intentant demostrar el seu poder.

–El president Carles Puigdemont ha afirmat en una entrevista a Le Figaro que, si és inhabilitat per l’1-O, no acatarà la decisió. ¿Vostè farà el mateix si la inhabiliten?

–No contemplo aquesta possibilitat. Seria molt greu que a una persona li passés això per fer la seva feina. A més a més sempre dic que nosaltres defensarem la sobirania del Parlament, i entenc que qui posa i treu els diputats són els ciutadans i les ciutadanes. No contemplo que, per permetre un debat i una votació, pugui arribar cap inhabilitació. Això en un país democràtic no passa.

–¿Li semblaria bé que el president desacatés una inhabilitació?

–Cadascú ha de decidir el que li sembla bé o malament en cada moment. I respecto tot el que digui el president, només faltaria.

–Quan s’aprovi la llei del referèndum, ¿haurà de seguir en vigor encara que el Tribunal Constitucional la suspengui?

–Això encara no ha passat. Quan passi actuarem com sempre hem actuat, d’acord amb el reglament del Parlament i preservant la sobirania del Parlament. 

–Per portar a terme el referèndum, ¿en algun moment s’haurà de desobeir alguna decisió del Constitucional o del Govern central?

–A mesura que van passant coses, anem prenent decisions. De moment, és vigent el reglament aprovat dimecres, que permet fer una sèrie de coses. Actuarem d’acord amb el reglament. El dia que a uns determinats articles ens diguin que no, ja ho veurem.

–¿Veurem en algun moment algun exercici de desobediència de resolucions que vinguin de Madrid?

–El que sé ara és que celebrarem la pròxima Mesa el 16 d’agost per admetre a tràmit el que hi hagi. ¿Després? Depèn de les iniciatives parlamentàries. 

–¿Existeixen vies per evitar el bloqueig de l’Estat al referèndum?

–Estic convençuda que el Govern català les trobarà perquè quan es va comprometre a fer el referèndum ja sabia què passaria; aquest bloqueig de l’Estat ja existia. Totes aquestes amenaces, que si el FLA, que si convocaran eleccions...

–Per cert, el tema de forçar la convocatòria d’eleccions...

–No ho poden fer, és il·legal. 

–I si els Mossos reben ordres de la fiscalia o d’un jutge que vagin en contra de la consulta, ¿què faran?

–Actuaran per preservar l’ordre públic i garantir la seguretat de la gent, no tinc cap dubte. 

–El conseller Joaquim Forn ha dit que els Mossos faran possible la celebració del referèndum. ¿Garantiran que hi haurà urnes?

–Això ho ha de dir el conseller, però jo crec que els Mossos d’Esquadra garantiran que es pugui desenvolupar la jornada [de l’1-O] amb una total normalitat.

Notícies relacionades

–Si s’impedeix físicament el referèndum, ¿creu que tocarà mobilitzar-se... i fer vaga?

–Els ciutadans que volen votar estaran disposats a mobilitzar-se pel referèndum. ¿Vaga? No em correspon a mi dir-ho, però no dubto que els ciutadans defensaran el refe­rèndum.