PLE DEL CONGRÉS DELS DIPUTATS

PSOE i Podem s'uneixen per forçar la compareixença de Rajoy al Congrés per la 'Gürtel'

Sánchez i Iglesias acorden demanar conjuntament que la Diputació Permanent es reuneixi d'urgència per convocar un ple

La iniciativa podria tirar endavant, ja que el PP i Ciutadans no tenen majoria en l'organisme de la Cambra baixa

jgblanco33353444  madrid  30 03 16  pedro s nchez  psoe  y pablo iglesias  po160704155349

jgblanco33353444 madrid 30 03 16 pedro s nchez psoe y pablo iglesias po160704155349

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el seu homòleg de Podem, Pablo Iglesias, han acordat aquest dijous demanar la compareixença urgent del president del Govern, Mariano Rajoy, per la 'Gürtel'. Els dos grups parlamentaris reclamaran de forma conjunta una reunió de la Diputació Permanent, l'organisme que fa les funcions de ple durant el període estival, que debati la celebració d'un ple extraordinari del Congrés dels Diputats en el qual comparegui Rajoy després de la seva declaració com a testimoni davant l'Audiència Nacional.  

Amb aquest acord, els dos grups pretenen que el líder del PP expliqui "per què no assumeix responsabilitats polítiques pels casos de corrupció del seu partit que l'han portat a declarar a l'Audiència Nacional". Les seves respectives portaveus parlamentàries, Margarita Robles i Irene Montero, coordinaran aquesta gestió.

Primera col·laboració

Dimecres passat, poc després que el cap de l'Executiu sortís del tribunal, Iglesias ja va anunciar que sol·licitaria la compareixença de Rajoy. Sánchez, que va demanar la dimissió del president, va dir llavors que el PSOE no aniria a rebuf de Podem. "El PSOE defineix les seves estratègies com a líder de l'oposició", va assenyalar. No obstant, no s'ha de veure el que ha passat aquest dijous com un canvi de criteri, segons els seus col·laboradors, que recorden que el secretari general dels socialistes ja va anunciar en la seva campanya de les primàries que reclamaria que el líder del PP comparegués al ple de la Cambra baixa pels casos de corrupció en el seu partit. 

Aquesta, en qualsevol cas, és la primera iniciativa que el PSOE i Units Podem presenten conjuntament després que les parts acordessin establir una taula de coordinació parlamentària per treballar sobre aquells assumptes en què hi pogués haver cert consens.

C's diu 'no' i el PNB s'obre a recolzar

La petició conjunta de Sánchez i Iglesias sembla que tirarà endavant, tot i que Ciutadans ja ha deixat clar que no la pensa recolzar. Segons el seu líder, Albert Rivera, una compareixença en un ple seria, en el fons, un regal per al president, que aprofitaria l'ocasió per fer un "míting" i dir "el que li doni la gana". La posició dels taronges segueix sent que Rajoy doni explicacions davant la comissió d'investigació sobre el presumpte finançament irregular del PP, un format que obliga el cap de l'Executiu a no mentir, ha recordat Rivera. 

Notícies relacionades

Però el PP i Ciutadans no tenen majoria a la Diputació Permanent. Es dona per fet que gairebé tots els grups de l'oposició recolzaran la iniciativa del PSOE i Podem, amb la incògnita del PNB, que ha tancat un acord amb el Govern sobre els Pressupostos Generals de l'Estat. No obstant, aquest dijous els nacionalistes bascos s'han obert a recolzar la iniciativa.

La data de la celebració d'aquesta Diputació Permanent l'haurà de fixar la presidenta del Congrés, Ana Pastor.