Més llenya en el front judicial per l'1-O

El Consell d'Estat dona llum verda que el Govern central recorri davant el TC la reforma parlamentària per a la ruptura exprés

La Guàrdia Civil també inculpa el responsable de comunicació del Govern i prossegueix amb les investigacions

fsendra39466696 barcelona  27 07 17  joan ignasi elena sale de declarar de l170727153751

fsendra39466696 barcelona 27 07 17 joan ignasi elena sale de declarar de l170727153751 / CHRISTIAN MORALES

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos/ Madrid / J. G. Albalat / Fidel Masreal / Barcelona

A falta de política entre la Generalitat i el Govern central, els dos contendents segueixen amb el seu enfrontament obert per la via judicial per voler celebrar i impedir, respectivament, el referèndum unilateral de l'1-O. El conflicte s'intensifica per moments perquè tot indica que el Consell de Ministres portarà aquest divendres al Tribunal Constitucional la reforma parlamentària per a la desconnexió exprés, mentre la Guàrdia Civil segueix investigant càrrecs no només de la Generalitat i aquesta es prepara per denunciar el jutge instructor entre altres coses per dilatar el secret del sumari "injustificadament".

El Consell d'Estat ha debatut a primera hora d'aquest dijous la reforma del reglament del Parlament, tal com li va demanar el Govern central, i veu fonaments jurídics per recórrer-la davant el Constitucional. Així doncs, el més probable, segons fonts de la Moncloa, és que el Consell de Ministres d'aquest divendres decideixi presentar el recurs. Ciutadans i el PPC seguiran el mateix camí.  

Concretament, el Consell d'Estat considera, per unanimitat, que la modificació en les normes vulneren el dret de participació política en condicions d'igualtat que està reconegut en l'article 23.2 de la Constitució, informa Efe.

Més interrogatoris

Mentre el Consell d'Estat estudiava la reforma del reglament del Parlament a Madrid, a la caserna de la travessera de Gràcia de Barcelona la Guàrdia Civil seguia prenent declaració a responsables de la Generalitat i ha inculpat el director general de comunicació de la Generalitat, Jaume Clotet, arran de les investigacions que està realitzant pels preparatius del referèndum de l'1-0. Clotet ha sigut citat com a testimoni, però en el transcurs de l'interrogatori se li ha comunicat que se li canviava la condició a investigat i se li ha requerit que truqués a un advocat. Després d'això, el director general s'ha acollit al seu dret a no declarar. Amb aquest alt càrrec ja són dos els inculpats policialment: dimecres va passar el mateix amb el secretari general de Presidència, Joaquim Nin.

Després ha sigut interrogat com a testimoni l'exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR), Joan Ignasi Elena. Després de declarar,  Elena ha denunciat que el Govern central utilitza els "instruments de l'Estat" per "perseguir i destruir" la dissidència política. "Cal dir prou. Això no va d'independència, d'opinar d'una manera ouna altra, va de democràcia i de respecte a la diferència", ha exclamat.

Les indagacions de la Guàrdia Civil s'emmarquen en la causa que tramita el titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, per les paraules pronunciades en algunes conferències per l'exjutge i exsenador d'ERC Santi Vidal en què va afirmar que la Generalitat havia obtingut dades fiscals de tots els catalans “de forma il·legal” i que hi havia una partida "camuflada" en els pressupostos de 400 milions per organitzar el referèndum. Per ara, en aquesta causa només consten com a investigades (abans imputats) tres persones: el mateix Vidal, el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Carles Viver Pi-Suyer, i el secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvador.

Notícies relacionades

A més, els interrogatoris de funcionaris que està realitzant la Guàrdia Civil des de fa mesos són merament policials. Això sí, el jutge va encarregar als agents que investiguessin els fets i, sobretot, aquesta partida de 400 milions "camuflada". En aquest sentit, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha tuitejat la citació d'un funcionari en què figura que les indagacions van ser ordenades pel jutge. Una de les línies d'investigació és la creació de la pàgina web per part de la Generalitat i que després va ser traspassada al PNR. Els investigadors sospiten que es va costejar amb aquesta partida amagada.

Els serveis jurídics de la Generalitat estudien denunciar la investigació de la Guàrdia civil contra membres de la Generalitat pel referèndum convocat per al pròxim 1-O. Segons fonts governamentals, existeixen bases "molt sòlides" per actuar judicialment per la reiterada prolongació "injustificable" del secret de sumari. De fet, el jutge instructor del procés ha acordat aquest dijous prorrogar un mes el secret de les actuacions, cosa que permetrà a la Guàrdia Civil continuar amb les indagacions durant el mes d'agost i situar-se gairebé a les portes de la Diada.