EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La CUP assegura que la llei de l'1-O s'aprovarà "desobeint la Mesa i qui faci falta"

La diputada Anna Gabriel reivindica que serà aprovada a principis de setembre "amb independència de les amenaces" de l'Estat

zentauroepp39456765 barcelona 26 07 2017 pol tica ple del parlament  tarde votac170727112327

zentauroepp39456765 barcelona 26 07 2017 pol tica ple del parlament tarde votac170727112327 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

La diputada de la CUP al ParlamentAnna Gabriel, ha reivindicat aquest dijous que la llei del referèndum entrarà a registre abans de dilluns que ve per ser aprovada a principis de setembre "amb independència de les amenaces" de l'Estat i fins i tot davant una eventual suspensió de la reforma del reglament de la Cambra. Davant d'això, ha apuntat que una manera de tirar-la endavant és incloure-la en l'ordre del dia d'un debat ordinari. "Si hi ha una suspensió del reglament abans que es produeixi el fet tirarem igualment endavant l'aprovació de la llei desobeint la Mesa i qui faci falta", ha etzibat la diputada cupaire en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Sobre l'aprovació de la via exprés, Gabriel ha insistit que "qui obliga a restringir no són els sobiranistes amb una falta de debat sinó l'Estat, l'Executiu de Mariano Rajoy i el poder judicial". En aquest sentit, ha valorat que l'advertència del Govern de tallar el FLA per evitar més moviments cap a la culminació del procés no és un escenari "plausible" perquè es destina "a pagar creditors que són socis preferents del Govern, a qui no tenen cap interès a perjudicar".

Lamenta l'"equidistància" del PSC i CSQEP

La cupaire ha insistit que "no es pot naturalitzar ni normalitzar res del que està passant i del que fa l'Estat" i ha advertit que una causa que va començar amb les asseveracions de Santi Vidal "s'ha convertit en molt general, que es pugui citar qualsevol persona vinculada a un posicionament polític", i ha avisat l'Estat que "en democràcia no existeixen les causes generals".

Notícies relacionades

Sobre la querella que va anunciar el Govern, Gabriel ha assegurat que la CUP "no hi confia gaire", i recorda que la clau és la "reacció de la gent". D'aquesta forma, ha criticat l'"equidistància" del PSC Catalunya Sí que es Pot, davant els interrogatoris de la Guàrdia Civil a alts càrrecs de la Generalitat i els ha cridat a "expressar-se amb inquietud".

D'altra banda, la diputada anticapitalista ha reiterat que "no se'ls ha demanat mai" entrar al Govern i ha asseverat que "no creu que Junts pel Sí hi tingués interès". "Som aquí per acompanyar perquè es faci el referèndum", ha assegurat, encara que ha reconegut que "inquieta que la CUP no estigui en un àmbit de coordinació per a la preparació de l'1-O".