CORRUPCIÓ.CAT

Anticorrupció revoca la decisió de Moix i manté els fiscals del 'cas 3%'

Luzón deixa sense efecte el decret firmat pel seu antecessor i confirma Grinda i Bermejo

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha decidit deixar sense efecte el decret pel qual el seu antecessor en el càrrec, Manuel Moixva rellevar els fiscals que investiguen el cas del 3% sobre el presumpte pagament de comissions a l'extinta CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

La Fiscalia General de l'Estat ha informat d'aquesta decisió de Luzón, avalada pel fiscal general, José Manuel Maza, que suposa que els fiscals José Grinda i Fernando Bermejo segueixin investigant el procés que s'instrueix en un Jutjat del Vendrell. El motiu: l'esforç ja dedicat a la preparació i estudi per part d'aquests dos fiscals d'un cas complex. 

Maza va decidir en el seu moment paralitzar el relleu dels dos fiscals, acordat el 10 d'abril, "a l'espera de tenir més informació" i ara Luzón ha decidit revertir la decisió del seu antecessor.

Competència territorial

Moix va acordar el relleu en favor de fiscals anticorrupció catalans oficialment per criteris de competència territorial, ja que el cas el porta un jutge del Vendrell i Grinda i Bermejo treballen a Madrid. Concretament, es va argumentar una facilitat més gran per a l'assistència a les diligències judicials dels fiscals anticorrupció de Barcelona i l'assumpció d'aquests últims de més protagonisme en els assumptes tramitats en jutjats de la seva competència.

Notícies relacionades

En el decret pel qual Luzón anul·la la decisió de Moix, l'actual cap d'Anticorrupció recorda aquests motius, però considera que han de cedir a altres consideracions de més pes: l'antiguitat del procés i el temps i l'esforç ja dedicat a la seva preparació per part de Grinda i Bermejo, que han continuat, de fet, al capdavant de la investigació.

Luzón també té en compte la dificultat dels fiscals de Catalunya per afrontar un procediment tan complex partint de zero. La substitució dels fiscals del 'cas 3%' va crear molta polèmica a la Fiscalia Anticorrupció. L'assumpte va arribar al consell fiscal, òrgan assessor del fiscal general, que va posposar el debat a espera de tenir més informació.