Puigdemont nega favoritismes en les contractacions del Govern Mas

Sosté, malgrat les irregularitats, que les licitacions eren "òptimes"

El PP i Ciutadans retreuen al president no actuar davant les evidències del document

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A preguntes del PP i Ciutadans sobre l'informe publicat per EL PERIÓDICO que detecta irregularitats en la contractació d'obra pública per part dels governs d'Artur Mas, el president, Carles Puigdemont, ha demanat llegir amb deteniment el document per concloure que no detecta favoritisme a cap empresa constructora en particular. Puigdemont ha obviat les nombroses referències a irregularitats i fins i tot ha dit que les contractacions eren “òptimes” i ha preferit subratllar que en l'actualitat Infraestructures.cat té mesures de control que van més enllà del que la llei exigeix.

“Els canvis en les puntuacions que s'han detectat no afavoreixen cap empresa en particular, això ho diu l'informe”, ha afirmat Puigdemont, que ha afegit que el document ha permès “incorporar millores sobre una manera de treballar, d'Infraestructures.cat, que ja era molt òptima perquè més enllà de complir amb la llei de contractes del sector públic, s'ha dotat d'una manera de treballar molt més exigent que la que la mateixa llei obliga”. Puigdemont ha dit que es milloren les condicions en tots els contractes: “En tots els supòsits, els requeriments d'infraestructures són molt més exigents que la llei de contractes del sector públic”, ha insistit. I ha apuntat que l'entitat Transparència Internacional ha situat la Generalitat del lloc número 10 entre les comunitats autònomes a la primera posició el 2014.

FER UN ÚS "HONEST" DE L'INFORME

El president ha atacat el PP pel cas del seu presumpte finançament irregular i ha demanat als populars que no facin una lectura falsa de l'informe -del qual ha confirmat que al febrer es va entregar al jutge del 3%-. “Si vol fer un ús honest dels informes, llegeixi'ls íntegrament i no usi alguna explicació per arribar a conclusions a què l'informe no arriba”, ha reclamat.

El líder del PP, Xavier Garcia Albiol, ha retret al Govern falta d'actuació davant les conclusions de l'informe. “Que coneixent la informació que recull l'informe, el Govern que vostè presideix -entenc que [Junqueras] tenia la voluntat d'amagar l'informe per treure la informació durant la campanya i destrossar Convergència- no entenem que tenint informació que s'estaven portant a terme aquestes irregularitats, vostè no actua”, ha afirmat el dirigent del PPC, que ha acabat reclamant la dimissió de Puigdemont: “Faci's un favor a vostè i al conjunt de catalans, marxi ja i convoqui eleccions autonòmiques”.

Albiol ha arribat a la conclusió que, segons l'informe, “la Generalitat ha estat manipulant, durant la legislatura d'Artur Mas, contractes d'obra pública per afavorir econòmicament el grup de Convergència, contractes per valor de 500 milions d'euros que anaven presumiblement a les arques de Convergència mentre es retallava l'educació i la sanitat”.

OCULTAR INFORMACIÓ

Notícies relacionades

Per la seva part, la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, de Ciutadans, també ha fet referència indirecta a l'informe al referir-se a la corrupció. “El seu partit té molta corrupció, com el PP, el que no té el PP és un xollo de soci de Govern com és ERC, comparteix escons amb el partit del 3% i no posa com a requisit ni una mesura, oculta informació sobre contractes manipulats de la Generalitat, bloqueja compareixences del president i les comissions d'investigació”, ha afirmat Arrimadas. “¿Com lluitarà contra la corrupció si o nega que existeixi, parla de l'‘i tu més’ o s'escuda darrere del seu soci?”, ha dit.

Puigdemont ha acusat Arrimadas de fer un “espot electoral”. I ha insistit que Infraestructures “s'ha dotat de criteris de contractació que van més enllà que la llei de contractes del sector públic, això no és mirar cap a una altra banda”. El president ha acusat Ciutadans de fer "demagògia" i tractar de barrejar diverses circumstàncies sobre corrupció per estirar un “xiclet que s'ha trencat set vegades i ja no té gust de res”. Puigdemont ha ironitzat afirmant que esperava que la Guàrdia Civil entrés la setmana passada al Parlament per recollir informació sobre les compareixences de la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya. “Tristament no hi han anat per aquesta raó sinó per contribuir a un xou. Col·laboració, tota; transparència, tota; col·laboració per participar en un xou, gens”, ha dit el president.