CORRUPCIÓ AL PP

Res aquí és "normal"

Rajoy emmarca la seva declaració pel 'cas Gürtel' dins de l'ordinari, però el que ha passat és absolutament inusual

El president fa ús de totes les seves prerrogatives i la Policia impedeix que es facin fotos dels manifestants

undefined39451977 madrid 26 07 2017 rajoy declara como testigo en el juicio de170726132126

undefined39451977 madrid 26 07 2017 rajoy declara como testigo en el juicio de170726132126 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PP sempre s'havia resistit que Mariano Rajoy anés al judici del ‘cas Gürtel’, i va arribar a criticar els jutges de l'Audiència Nacional per haver-se deixat “pressionar”Audiència Nacional, però quan ja no va tenir més remei que acceptar-ho, el líder del partit i els magistrats es van mostrar d'acord en una cosa. La seva declaració com a testimoni, la primera d'un president del Govern en democràcia, era una cosa “normal”. A mitjans d'abril, quan li van preguntar com afrontava la seva compareixença, Rajoy va dir: “Bé, amb absoluta normalitat. Aniré encantat. Aquest és un acte de pura normalitat”. El seu testimoni, va argumentar un mes més tard el mateix tribunal en una resolució, és un “acte ciutadà que s'emmarca en la normalitat democràtica”. Perquè Rajoy, continuava l'escrit, “no compareix com a president del Govern, sinó com un ciutadà espanyol”.

Així que s'ha de veure tot el que ha passat aquest dimecres en un polígon de San Fernando de Henares (Madrid), on l'Audiència Nacional celebra els seus macrojudicis, com un fet “normal”.

Els adhesius grisos sobre les clavegueres pròximes a l'edifici, indicant que la Unitat de Subsol de la Policia Nacional havia inspeccionat els aqüeductes subterranis per comprovar que no hi havia cap bomba, són una cosa “normal”. També ho és que més de 300 periodistes es desplacessin fins aquí, amb desenes d'agents vigilant un perímetre de seguretat amplíssim, de prop de quatre hectàrees, que ha arribat fins i tot a impedir que es fessin fotos d'un altre esdeveniment “normal”: un 'escrache' d'unes 100 persones que demanava la il·legalització del PP a les portes de l'Audiència Nacional.

“¡Llaaaadres, llaaaaaadres!”

Fotògrafs amb diverses dècades d'experiència comentaven que mai els havien impedit així fer la seva feina. Els mateixos manifestants, també sorpresos, han decidit sortir del cordó policial i acostar-se a les càmeres. “¡Llaaaaaadres, llaaaaaadres!”, cridava Sonia Fernández, de 44 anys i "víctima" d'una hipoteca “fraudulenta”, que lluita per no ser desnonada del seu pis a Torres de la Alameda (Madrid). “Rajoy té molt a veure en això. Ell és el president. Ell ha rescatat els bancs”, ha dit.

El líder del PP ja feia una hora que contestava preguntes, negant el cobrament de sobresous i l'existència d'una caixa b elaborada per Luis Bárcenas. Rajoy, el testimoni del qual s'ha basat en el fet que ell no s'ocupava mai de les qüestions econòmiques en el seu partit, havia arribat a l'edifici poc abans de les 10 del matí. En lloc d'entrar a peu, davant els focus i escoltant els crits dels manifestants, el president, en un altre gest “normal”, ha preferit fer ús d'una prerrogativa reservada a jutges, fiscals i altres membres dels poders de l'Estat. Ha entrat per una porta lateral, en cotxe, a través del garatge de l'edifici. Ha sigut un moviment calculat al mil·límetre per impedir que es captessin imatges. Davant del vehicle de Rajoy n'hi anava un altre, que s'ha parat just a la porta per tapar el seu ingrés.

Notícies relacionades

Una vegada a dins, un altre fet “normal”: el president del Govern, el “ciutadà espanyol”, no ha declarat amb la bancada dels acusats a la seva esquena, com tots els testimonis, sinó a la mateixa altura dels magistrats. A la seva dreta.

Mentrestant, a un parell d'illes d'allà, Juan Carlos Mira, propietari de la Fonda Carloss (sic), comentava que bé que li havia anat al negoci el testimoni del líder del PP. Les consumicions s'havien disparat. “Tant de bo vingués aquí Rajoy cada dos o tres dies”, ha dir. En contra del criteri del president del Govern, Mira ha sostingut que tot això, des del principi fins al final, era “extraordinari”.